
2021 09 24
Per artimiausius penkerius metus Lietuva ketina beveik dvigubai padidinti akvakultūros ūkiuose užaugintos žuvies produkcijos kiekį, o šalia ekologiško karpio ant mūsų stalo turėtų dažniau atsirasti lietuviškų krevečių, lašišų, tilapijų ar net australiškų vėžių. Tokią viziją žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pristatė uostamiestyje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Klaipėdos manifestas: Šiaurės ir Baltijos šalių mėlynosios ekonomikos galimybės“.
Lietuvos akvakultūros ūkiuose užauginta žuvis sudaro vos 0,3 proc. visos Europos Sąjungos produkcijos. Vis dėlto, šalyje žuvies ūkiai yra gana išvystyti – esame vieni didesnių karpių augintojų Europoje. Tačiau užaugintos žuvies įvairove kol kas pasigirti negalime. Tačiau tai gali pasikeisti.
Karpių produkcijos mastai Lietuvoje nebeauga, o pats sektorius turi perspektyvų plėstis auginant įvairesnes žuvies ir jūros gėrybių rūšis. Planuojama, kad iki 2025 metų akvakultūros ūkiuose užauginamos žuvies produkcija turėtų išaugti iki 8000 tonų, o 2025 metais pasiekti 8500 tonų. Šiuo metu Lietuvos žuvininkystės ūkiuose užauginama apie 4500 tonų žuvies.

„Lietuva turi galimybių ir privalumų – daug aukštos kokybės gėlo vandens, žinių ir infrastruktūrą. Be to, ir žuvies paklausa bei suvartojimas Lietuva auga ir turi labai didelį potencialą. Matome ir sėkmės istorijų – pavyzdžiui, Lietuvoje jau sėkmingai auginamos vandens kokybei reiklios krevetės.
Savo ruožtu, net trečdalį Europos žuvininkystės fondo lėšų, tai yra – beveik 30 mln. Eur – artimiausiu finansavimo periodu skirsime būtent akvakultūrai – inovacijoms, infrastruktūrai ir plėtrai“, – sako žemės ūkio ministras K. Navickas.

ORIENTAL šokio vakaras
Anot jo, akvakultūros sektoriaus plėtra padės spręsti tradicinės žvejybos keliamas problemas – mažėjančią bioįvairovę vandens telkiniuose, perteklinę žvejybą ir nykstančius žuvies išteklius. Be to, akvakultūra leidžia žuvį auginti ekologiškai ir užtikrinti kokybiškų bei saugių produktų pasiūlą.
Naujame Lietuvos akvakultūros 2021–2030 m. strateginiame plane numatyta skatinti tvaresnę, ekologiškesnę, konkurencingesnę ir novatoriškesnę bei atsparesnę staigiems pokyčiams akvakultūrą.
