Lietuvos braškių augintojai jau pradėjo skinti pirmąsias prinokusias uogas. Jos netrukus keliaus ant prekystalių ir pasieks pirkėjus. Tiesa, pirmosios braškės noksta šiltnamiuose, o kol pradės nokti uogos, auginamos atvirame grunte, dar turėsime palaukti.
Jau sirpsta
Viešvilietis Vaidas Rimkus – gerai žinomas ankstyvųjų braškių augintojas ne tik Jurbarko, bet ir Tauragės, kitų aplinkinių rajonų uogų valgytojams. Jis ankstyvąsias braškes šiltnamyje augina septynerius metus, o iš viso braškių auginimu užsiima dešimtmetį. Šiemetį braškių skynimo sezoną ūkininkas planuoja pradėti apie gegužės 20 d. Jo šeimos nešildomame šiltnamyje jau sirpsta uogos, šeimininkai netrukus žada patys jų ragauti, o tada – siūlyti ir kitiems.
Patyręs uogų augintojas iš Viešvilės pasakojo, kad šiemet šaldytus frigo braškių daigus šiltnamyje pasodino maždaug dviem savaitėmis vėliau nei pernai. Praėjusiais metais pirmuosius daigus sodino kovo 8–10 d., o šiemet juos sodinti pradėjo kovo 20 d. Tad ir derliaus šiemet sulauks savaite kita vėliau. Po pasodinimo braškės derlių duoda maždaug po 2 mėnesių. Darbų susivėlinimą lėmė keli niuansai.
„Mes ir patys šiek tiek susivėlinome, nes visus darbus atliekame patys, be samdytų žmonių pagalbos, ir gamta šiek tiek papokštavo“, – aiškino braškių augintojas. Be to, nokimui įtakos turėjo ir orų permainos. Jo teigimu, šis pavasaris priminė amerikietiškus kalnelius – buvo tai šilta, tai šalta, vis vyravo šaltesni orai, o tokie kontrastai braškėms kenkia.
Sutaupo, kai nešildo
Viename nedideliame, nešildomame 6 arų dydžio šiltnamyje Rimkai per sezoną planuoja užauginti apie 1 t braškių. Šeimininkai kiekvienais metais šiltnamį apsodina frigo daigais – toks būdas jiems pasiteisinęs. Braškių auginimo lauko sąlygomis lysvėse viešvilietis visai atsisakęs. Šis verslas labiau pasiteisinęs auginant uogas šiltnamyje. Braškių augintojo teigimu, taip kur kas paprasčiau apsaugoti uogienojus nuo šalnų, mažiau darbo prižiūrint uogynus, nebelikę lauko braškių ravėjimų. Patogu ir tuo, nes šiltnamyje braškes jie augina 1,20 m nuo žemės pakeltose „lysvėse“ – specialiuose loveliuose, užpildytuose durpėmis.
Rima Kazakevičienė
The post Lietuviškos braškės – pakeliui pas pirkėjus appeared first on Kauniečiams kasdienės naujienos.