Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Pagrindinės taisyklės, kaip saugiai paruošti Velykų stalą

  • 2024-03-29
  • Klaipedieciams.lt
  • Sveikata

Artėjant Velykoms mažiausiai norisi galvoti apie ligas ar jų riziką. Tad geriau laiku prisiminti keletą taisyklių, susijusių su maisto ruoša, nei vėliau gailėtis dėl sugadintos šventės ir sutrikusios sveikatos. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena pagrindinius asmens ir maisto higienos principus, kurių būtina laikytis tiek ruošiant šventinį stalą, tiek kasdienėje ruošoje.

Dažnai plaukite rankas ir laikykitės švaros virtuvėje. Maistą visada ruoškite tik gerai nusiplovę rankas ir vėliau nelieskite pašalinių daiktų. Vaisius, daržoves, kiaušinius ir žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Pagaminę maistą, nuvalykite virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus. Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles ir šluostes. Nenaudokite tų pačių įrankių žaliai mėsai ir daržovėms ar kitiems maisto produktams, kurie nebus termiškai apdorojami (kepami ar verdami). Negaminkite maisto kitiems, jei jaučiate simptomus, būdingus žarnyno infekcijoms, pavyzdžiui karščiavimas, viduriavimas, pykinimas.

Tinkamai apdorokite ir laikykite maistą. Dažniausiai ūmias žarnyno infekcines ligas sukelia mikroorganizmai, kurie į žmogaus organizmą patenka su maistu. Tad ruošiant maistą labai svarbu teisingas maisto produktų apdorojimas. Jie turi būti pakankamai išvirti ar iškepti, užtikrinant reikiamą temperatūrą ir apdorojimo laiką, kad visos bakterijos bei virusai žūtų. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad pagamintas maistas neturėtų būti laikomas kambario temperatūroje visą dieną, nes taip susidarys palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi bei toksinų išsiskyrimui. Rekomenduojama maistą ant stalo laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

Kaip išsirinkti ir vartoti kiaušinius? Kiekvieną Velykų stalą puoš margučiai, tad ypač svarbu tinkamai išsirinkti bei vartoti kiaušinius. Kiaušinius pirkite tik iš patikimų prekybos vietų, atkreipkite dėmesį į jų galiojimo laiką. Kiaušinius patariama laikyti šaldytuvo lentynoje, ne durelėse, nes jas  dažnai darinėjant temperatūra kinta. Prieš vartojimą gerai nuplaukite ir nevartokite suskilusių kiaušinių. Kiaušinius gerai išvirkite ar iškepkite. Venkite gaminti maistą su žaliais kiaušiniais – ledus, kremą ir kt.

Kiaušiniai – ne tik svarbiausias Velykų patiekalas, bet ir viena iš pagrindinių salmoneliozės priežasčių. Salmoneliozė yra viena iš dažniausiai pasitaikančių ūmių žarnyno infekcijų, plintančių per maistą, Lietuvoje. Ši liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmu. Ligos slaptasis periodas priklauso nuo salmonelių (Salmonella bakterijų) kiekio, esančio maisto produkte, bet dažniausiai trunka nuo 6 iki 72 val. iki pirmųjų simptomų atsiradimo. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują ir tokiu atveju infekcija gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra netinkamai termiškai apdorota gyvulių ir paukščių mėsa, užkrėsti kiaušiniai. Taip pat galimas ir antrinis užteršimas nuo žalios mėsos – kai tie patys įrankiai (peiliai, lentelės) naudojami ir žaliems, ir jau pagamintiems produktams, kai nesilaikoma rankų higienos.

Šventinį stalą ruoškime kruopščiai bei atsakingai – pasitikime šventes sveiki ir džiaugsmingi!

 

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

The post Pagrindinės taisyklės, kaip saugiai paruošti Velykų stalą appeared first on Visuomenės sveikatos biuras.

Panašūs straipsniai:

keliai

Klaipėdoje bus išasfaltuota dar beveik 6 km žvyrkelių

2025-06-23

Karinės pratybos „Adriatic Strike 2025“ Slovėnijoje

2025-06-22

Astrologinė prognozė birželio 22-ai

2025-06-22

Lietuvos krepšininkės – ketvirtfinalyje

2025-06-22

JAV atakavo Irano branduolinius objektus

2025-06-22

Kauno žalgiriečiai vėl Lietuvos čempionai (Video)

2025-06-21

Ginklą pagrobęs jaunuolis stos prieš teismą

2025-06-20
Vėžimėliai Vežimėliai

Klaipėdiečiai vogė Mažeikiuose

2025-06-20

Astrologinė prognozė birželio 21-ai

2025-06-20

T.V. Raskevičius teismuose kol kas nieko nepešė

2025-06-19

Jaunieji ūkininkai turi atsakymą valdžiai

2025-06-19

Policija prašo piliečių pagalbos

2025-06-19

Apie Klaipdėdos darbo prievaizdus

2025-06-19

“Lietkabelis” Jonavoje iškovojo LKL bronzos medalius (video)

2025-06-19

Izraelis, Iranas, meška (video)

2025-06-18

„Military & Social Football plėtros programa Be 1” finišavo

2025-06-18

Astrologinė prognozė birželio 18-ai

2025-06-18

Klaipėdos uosto krova auga

2025-06-18
Armaitis

Naujas pavojingas rusiškas dronas

2025-06-17

Uosto ĮMONĖS diegia naują verslo valdymo sistemą

2025-06-17
haubica

Mokesčiais limonadui finansuos gynybą

2025-06-17

„Neptūnas” pratęsė kontraktą su vienu iš lyderių

2025-06-17

Astrologinė prognozė birželio 17-ai

2025-06-17
Buškevičius

Apie Kauną, Vilnių, savivaldą (Video)

2025-06-16

Astrologinė prognozė birželio 16-ai

2025-06-16

Įteikta J. F. Kelkio premija „Jaunasis publicistas”

2025-06-14

Pirmosios ponios veikla Vietname

2025-06-14

Sutartis tarp Klaipėdos ir Vietnamo Haifongo

2025-06-14

Antrą jaunių-jaunučių čempionato dieną – nauji rekordai

2025-06-14

Astrologinė prognozė birželio 14-ai

2025-06-14

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt