Siekiant pagerinti Lietuvos gyventojų mitybą, didinti sveikatos raštingumą ir įgyvendinti teisės aktų reikalavimus, 2014 metais buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo „Rakto skylutės“ simboliu sistema. Gamintojai gali savo iniciatyva su Sveikatos apsaugos ministerija suderintus produktus, kurie atitinka Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakyme Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ nurodytus reikalavimus, tiekti į rinką. Be to, gamintojams gali pagelbėti Lietuvoje esantys įsteigti Visuomenės sveikatos biurai, kurie konsultuoja ženklo gavimo klausimais ir padeda jį gauti atlikdami derinimo veiksmus su Sveikatos apsaugos ministerija.
Šiuo įsakymu yra įgyvendinami Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo 19 straipsnio 1 dalies 3 punkto reikalavimai ir Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 9 straipsnio 2 dalies reikalavimai, kurie įpareigoja mažinti su maistu susijusį sergamumą, užtikrinant, kad vartotojams bus tiekiamas sveikatai palankus maistas. Produktai, kurie yra ženklinami „Rakto skylutės“ simboliu, savo sudėtyje negali turėti jokių maisto pakaitalų, kurie gali įtakoti produkto glikeminį indeksą, kaloringumą ar kitaip mažinti produkto naudingąsias savybes ir mažinti jo palankumą sveikatai (pvz., cukrų galima pakeisti kitais bekaloriais cukraus priedais, taip sumažinant produkto kaloringumą, arba į produkto sudėtį galima įtraukti natūralių cukraus pakaitalų, tokių kaip datulių pasta). Rinkdamiesi šiuos produktus vartotojai gali būti tikri, kad jų pasirinkimas yra palankesnis sveikatai.
Šie kriterijai yra taikomi visose šalyse, kuriose naudojama ši ženklinimo sistema. Už informaciją maisto produktų etiketėse (įskaitant ir šį ženklinimą) yra atsakinga Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, kurie vadovaujasi Reglamento (ES) Nr. 1169/2011 dėl informacijos apie maistą teikimo 7 straipsnio bei kitų Europos Sąjungos bei Lietuvos Respublikos teisės aktų nuostatomis. (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, 2023).
„Rakto skylutės“ teisės akte yra nurodomi kriterijai, kuriais turi vadovautis gamintojai, norintys ant savo gaminamos produkcijos pakuotės pateikti „Rakto skylutės“ simbolį. Kriterijų sąrašas visoms šalims yra vienodas – jį sudaro 32 maisto produktų grupės. 1 lentelėje pateikti keli produktų pavyzdžiai (žr. 1 lentelę).
1 lentelė. „Rakto skylutės“ produktų kriterijai
Grupės Nr. | Maisto produktų grupė | Kriterijai |
3. | Riešutai ir žemės riešutai, kurie nebuvo apdoroti, tačiau gali būti apdoroti karščiu. | – sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 10 g/100 g |
4. | Iš grūdinių augalų pagaminti miltai, dribsniai, sveikos ir skaldytos kruopos, kuriuose 100 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai, taip pat daigai.
Išvardyti produktai gali būti visai ar iš dalies pakeisti daržovėmis (išskyrus bulves), ankštinėmis daržovėmis (išskyrus žemės riešutus) ir šakniavaisiais, jei produktas skirtas vartoti tais pačiais tikslais. Grūdinių augalų sėlenos ir gemalai (šiems produktams visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi). |
– skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 6 g/100 g |
8.1. | Duona ir mišiniai duonai kepti, į kuriuos tereikia įpilti skysčio (gali reikėti įdėti ir mielių), kuriuose ne mažiau kaip 30 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai.
Jei produkte yra daržovių (išskyrus bulves), ankštinių daržovių (išskyrus žemės riešutus) arba šakniavaisių, jų daliai visų grūdo dalių produktų kiekio reikalavimai netaikomi. Šie reikalavimai netaikomi 8.2 grupėje nurodytiems produktams. Duona ir mišiniai duonai kepti be glitimo, kuriuose ne mažiau kaip 10 proc. sausos produkto masės sudaro visų grūdo dalių produktai. |
– riebalų ne daugiau kaip 7 g/100 g
– cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g – skaidulinių medžiagų ne mažiau kaip 5 g/100 g – druskos ne daugiau kaip 1,0 g/100 g Šie kriterijai taikomi paruoštiems vartoti produktams. |
11.2 | Augaliniai produktai be priedų, vartojami tais pačiais tikslais kaip 11.1 grupės produktai. | – riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g
– sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio – cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g – druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g |
12.2 | Augaliniai produktai, vartojami tais pačiais tikslais kaip 12.1 grupės produktai.
Šie produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis. |
– riebalų ne daugiau kaip 1,5 g/100 g
– sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 33 proc. bendrojo riebalų kiekio – cukrų ne daugiau kaip 5 g/100 g – druskos ne daugiau kaip 0,1 g/100 g |
18 | Švieži (nebrandinti) ir varškės sūriai bei jų gaminiai.
Produktai gali būti su kvapiosiomis medžiagomis. |
– riebalų ne daugiau kaip 5 g/100 g
– druskos ne daugiau kaip 0,9 g/100 g – pridėtinių cukrų ne daugiau kaip 1 g/100 g |
25.1 | Pjaustyti užkandžiai | – riebalų ne daugiau kaip 10 g/100 g
– sočiųjų riebalų rūgščių ne daugiau kaip 3,5 g/100 g – cukrų ne daugiau kaip 3 g/100 g – druskos ne daugiau kaip 1,5 g/100 g |
Šaltinis: sudaryta autorės remiantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, 2014
2023 metų duomenimis Lietuvoje „Rakto skylutės“ simboliu jau buvo paženklinti 1926 produktai. Tačiau 2021–2022 metais atliktas tyrimas atskleidė (žr. 1 pav.), kad tik šiek tiek daugiau kaip pusė (54 proc.) apklaustųjų žinojo apie „Rakto skylutės“ simbolio reikšmę, trečdalis dalyvavusiųjų apklausoje (31,2 proc.) nurodė, kad šis simbolis yra susijęs su ekologiškais produktais (suaugusių Lietuvos gyventojų žinių apie mitybą tyrimo ataskaita, 2022). Tačiau šios žinios yra netikslios, nes ženklas nėra susijęs su ekologija ir jam gauti nėra nustatyta jokių kriterijų dėl ekologijos. Ženklas suteikiamas sveikatai palankesniems gaminiams, kuriuose yra daugiau skaidulinių medžiagų ir mažiau cukraus, riebalų ir druskos.
1 pav. „Rakto skylutės“ ženklo žinomumas Lietuvoje 2022 m.
Šaltinis: suaugusių Lietuvos gyventojų žinių apie mitybą tyrimo ataskaita (2022)
Informaciją parengė Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro, visuomenės sveikatos specialistė Roberta Mežetė
Šaltiniai:
- Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija (2023). „Rakto skylutė“ – sveikatai palankesni maisto produktai.
- Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2014 m. sausio 22 d. įsakymo Nr. V-50 „Dėl maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ pakeitimo“, 2021 m. gegužės 24 d. Nr. V-1195
- Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centras (2022). Suaugusių Lietuvos gyventojų Žinių apie mitybą tyrimo ataskaita.
- Lietuvos Respublikos Seimo nutarimas „Dėl Lietuvos sveikatos 2014-2025 metų programos patvirtinimo“ 2014 birželio 26 d. Nr. XII-964
The post „Rakto skylutės“ ženklas Lietuvoje appeared first on Visuomenės sveikatos biuras.