Varškė
–
vienas
mėgstamiausių
lietuvių
pieno
produktų,
savyje
turintis
daug
naudingųjų
medžiagų.
Varškės
panaudojimo
variantų
gausybė:
vieni
mėgsta
iš
jos
gaminti
varškėčius,
kiti
renkasi
ją
valgyti
su
vaisiais
ar
uogiene.
Dėl
didelio
baltymų
kiekio
varškę
ypač
mėgsta
profesionalūs
sportininkai,
o
jos
produktų
nevengia
ne
tik
fizinį,
bet
ir
protinį
darbą
dirbantys
žmonės.
Pasak
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
kelis
kartus
per
savaitę
varškė
turėtų
tapti
ne
tik
suaugusiųjų,
bet
ir
vaikų
užkandžiu,
nes
joje
esantys
vitaminai
prisideda
prie
augančio
organizmo
formavimosi.
Prekybos
tinklo
„Rimi“
kulinarijos
technologai
kviečia
varškę
naudoti
ne
tik
įvairiems
valgiams,
bet
ir
desertams,
o
Žolinių
proga
siūlo
pasigaminti
išskirtinį,
nekeptą
varškės
pyragą.

portretas
Kviečia
rinktis
liesesnę
varškę
Varškė
yra
išskirtinis,
jau
šimtus
metų
vartojamas
produktas.
Nors
užsienyje
ji
vadinama
sūriu
ir
receptuose
naudojama
gana
retai,
Lietuvoje
ji
savo
gerbėjų
turi
kiekvienoje
šeimoje.
Pasak
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
šis
produktas
svarbus
žmogaus
organizmui,
nes
jame
daug
aminorūgščių
ir
kitų
naudingųjų
medžiagų.
„Varškėje
gausu
kalcio,
yra
polinesočiųjų
riebalų
rūgščių,
vitaminų
A
ir
D,
taip
pat
B
grupės
vitaminų.
Tai
labai
maistingas
produktas,
todėl
ją
rekomenduojama
valgyti
bent
2–3
kartus
per
savaitę“,
–
teigia
gydytoja
dietologė.
Parduotuvėse
pirkėjus
dažnai
pasitinka
daugybė
varškės
rūšių:
vienos
yra
riebesnės,
kitos
–
liesesnės.
Vis
dėl
to,
gydytoja
dietologė
teigia,
kad
pasirinkti
tinkamiausią
rūšį
nėra
sudėtinga,
nes
siekiantiems
išvengti
papildomų
riebalų
ir
gyventi
sveikatai
palankiau
labiausiai
tiks
liesa
varškė.
„Riebesnėje
varškėje
daugiau
sočiųjų
riebalų
rūgščių.
Jų
neturi
būti
gausu
mitybos
racione,
o
suaugusiems
asmenims
sočiųjų
riebalų
rekomenduojama
su
maistu
gauti
kuo
mažiau.
Todėl
pirmenybė
–
liesesnei
varškei,
o
riebesnę
reikėtų
vartoti
saikingai“,
–
atkreipia
dėmesį
mitybos
ekspertė.
Gaminantiems
patiekalus
su
varške
svarbu
prisiminti,
kad
jie
bus
sveikatai
palankesni
tuomet,
kai
į
juos
dedama
kuo
mažiau
priedų.
„Jeigu
ruošiamas
patiekalas
iš
varškės,
kuriame
dedami
aukščiausios
rūšies
miltai
arba
didelis
cukraus
kiekis,
toks
gaminys
bus
mažiau
naudingas
sveikatai.
Tad
varškė
gali
būti
įvairiame
pavidale:
tiek
termiškai
apruošta,
tiek
neapruošta,
bet
svarbūs
kiti
komponentai,
kurie
prie
jos
dedami“,
–
sako
gydytoja
dietologė.
Varškę
rekomenduoja
laikyti
tik
šaldytuve
Nusipirkus
varškę
prekybos
centre,
svarbu
ją
tinkamai
laikyti,
kad
ji
neprarastų
savo
šviežumo
ir
naudingųjų
savybių.
Nors
laikymo
taisyklių
nėra
daug,
anot
prekybos
tinklo
„Rimi“
komercijos
operacijų
vadovės
Olgos
Suchočevos,
jas
žinoti
svarbu
kiekvienam.
„Išsirinkus
varškę
parduotuvėje,
derėtų
ją
kuo
greičiau
parsivežti
namo.
Jei
kelionės
metu
ruošiatės
sustoti
keliuose
taškuose,
pirkite
ją
paskutiniame.
Vos
tik
sugrįžus
į
namus,
svarbu
varškę
iškart
įdėti
į
šaldytuvą.
Pasistenkite
ją
laikyti
šalčiausiame
šaldytuvo
skyriuje
ir
iš
pakuotės
išimkite
tik
prieš
vartojimą.
Varškė,
kaip
ir
kiti
pieno
produktai,
gali
prisigerti
kvapų,
kurie
pakeis
tiek
varškės
skonį,
tiek
aromatą,
tad
jei
pakuotę
atidarėte,
tačiau
jos
visos
nesunaudojote
gaminimo
metu,
įdėkite
ją
į
atskirą,
sandarią
dėžutę.“
Atplėšus
varškės
pakelį
jos
galiojimo
laikas
smarkiai
sutrumpėja.
Dėl
šios
priežasties
varškės
ilgai
šaldytuve
laikyti
negalima:
„Vos
tik
atidarote
varškės
pakelį,
pradedamas
skaičiuoti
laikas
iki
jos
sugedimo.
Paprastai
varškė
tokiu
atveju
išlieka
vartojama
nuo
3
iki
7
dienų.
Dėl
šios
priežasties,
prieš
atidarydami
pakelį,
apmąstykite,
ar
turėsite,
kur
jį
sunaudoti
visą
per
ateinančias
keletą
dienų.
Jei
į
šį
klausimą
atsakymo
neturite,
geriausia
varškę
palikti
savo
pakelyje,
nes
taip
ji
išlaikys
šviežumą
ilgesnį
laiką.“
Žolinių
proga
kviečiame
pasigaminti
vasarišką
varškės
pyragą,
kurį
pasigaminsite
itin
greitai,
nes
nereikės
laukti,
kol
šis
iškeps.
RECEPTAS
Nekeptas
varškės
pyragas
Jums
reikės:
150
g.
sausainių;
85
g.
sviesto;
25
g.
cukraus;
450
g.
nusausintos
varškės;
120
g.
sutrinto
cukraus;
5
g.
vanilės
ekstrakto;
240
g.
riebios
grietinėlės,
išplaktos
iki
standžių
putų;
Šviežių
uogų
papuošimui
(tinka
braškės,
šilauogės,
avietės).
Pyrago
pado
gaminimo
eiga
-
Sutrinkite
krekerius
į
smulkius
trupinius
naudodami
virtuvinį
kombainą
arba
įdėdami
juos
į
užtrauktuku
uždaromą
maišelį
ir
sutrinkite
kočėlu; -
Dubenyje
sumaišykite
krekerių
trupinius,
ištirpintą
sviestą
ir
cukrų.
Maišykite,
kol
trupiniai
tolygiai
pasidengs
sviestu
ir
masė
taps
panaši
į
šlapią
smėlį; -
Mišinį
tvirtai
ir
tolygiai
įspauskite
į
pyrago
indo
dugną
ir
šonus,
suformuodami
pagrindą.
Įdaro
gaminimo
eiga:
-
Dideliame
dubenyje
sumaišykite
gerai
nusausintą
varškę,
miltelinį
cukrų
ir
vanilės
ekstraktą.
Maišykite,
kol
masė
taps
vientisa
ir
gerai
susimaišys; -
Atskirame
dubenyje
plakite
grietinėlę,
kol
susidarys
standžios
putos.
Švelniai
sudėkite
plaktą
grietinėlę
į
varškės
masę,
kol
ji
visiškai
susimaišys,
kad
gautųsi
lengvas
ir
purus
įdaras.
Pyrago
gaminimo
eiga:
-
Supilkite
varškės
įdarą
ant
paruošto
pagrindo
pyrago
inde; -
Uždėkite
ant
viršaus
maisto
plėvelę
ir
laikykite
šaldytuve
2
valandas
arba
per
naktį; -
Prieš
patiekiant
papuoškite
pasirinktomis
uogomis.
Skanaus!