Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Miestas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Miestas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Žolinių proga – išskirtinis varškės pyragas: pagaminti sugebės kiekvienas

  • 2023-08-14
  • Klaipedieciams.lt
  • Lietuva

Varškė
–
vienas
mėgstamiausių
lietuvių
pieno
produktų,
savyje
turintis
daug
naudingųjų
medžiagų.
Varškės
panaudojimo
variantų
gausybė:
vieni
mėgsta
iš
jos
gaminti
varškėčius,
kiti
renkasi
ją
valgyti
su
vaisiais
ar
uogiene.
Dėl
didelio
baltymų
kiekio
varškę
ypač
mėgsta
profesionalūs
sportininkai,
o
jos
produktų
nevengia
ne
tik
fizinį,
bet
ir
protinį
darbą
dirbantys
žmonės.

Pasak
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
kelis
kartus
per
savaitę
varškė
turėtų
tapti
ne
tik
suaugusiųjų,
bet
ir
vaikų
užkandžiu,
nes
joje
esantys
vitaminai
prisideda
prie
augančio
organizmo
formavimosi.
Prekybos
tinklo
„Rimi“
kulinarijos
technologai
kviečia
varškę
naudoti
ne
tik
įvairiems
valgiams,
bet
ir
desertams,
o
Žolinių
proga
siūlo
pasigaminti
išskirtinį,
nekeptą
varškės
pyragą.

RIMI
portretas


Kviečia
rinktis
liesesnę
varškę

Varškė
yra
išskirtinis,
jau
šimtus
metų
vartojamas
produktas.
Nors
užsienyje
ji
vadinama
sūriu
ir
receptuose
naudojama
gana
retai,
Lietuvoje
ji
savo
gerbėjų
turi
kiekvienoje
šeimoje.
Pasak
gydytojos
dietologės
dr.
Editos
Gavelienės,
šis
produktas
svarbus
žmogaus
organizmui,
nes
jame
daug
aminorūgščių
ir
kitų
naudingųjų
medžiagų.
„Varškėje
gausu
kalcio,
yra
polinesočiųjų
riebalų
rūgščių,
vitaminų
A
ir
D,
taip
pat
B
grupės
vitaminų.
Tai
labai
maistingas
produktas,
todėl
ją
rekomenduojama
valgyti
bent
2–3
kartus
per
savaitę“,
–
teigia
gydytoja
dietologė.

Parduotuvėse
pirkėjus
dažnai
pasitinka
daugybė
varškės
rūšių:
vienos
yra
riebesnės,
kitos
–
liesesnės.
Vis
dėl
to,
gydytoja
dietologė
teigia,
kad
pasirinkti
tinkamiausią
rūšį
nėra
sudėtinga,
nes
siekiantiems
išvengti
papildomų
riebalų
ir
gyventi
sveikatai
palankiau
labiausiai
tiks
liesa
varškė.
„Riebesnėje
varškėje
daugiau
sočiųjų
riebalų
rūgščių.
Jų
neturi
būti
gausu
mitybos
racione,
o
suaugusiems
asmenims
sočiųjų
riebalų
rekomenduojama
su
maistu
gauti
kuo
mažiau.
Todėl
pirmenybė
–
liesesnei
varškei,
o
riebesnę
reikėtų
vartoti
saikingai“,
–
atkreipia
dėmesį
mitybos
ekspertė.

Gaminantiems
patiekalus
su
varške
svarbu
prisiminti,
kad
jie
bus
sveikatai
palankesni
tuomet,
kai
į
juos
dedama
kuo
mažiau
priedų.
„Jeigu
ruošiamas
patiekalas
iš
varškės,
kuriame
dedami
aukščiausios
rūšies
miltai
arba
didelis
cukraus
kiekis,
toks
gaminys
bus
mažiau
naudingas
sveikatai.
Tad
varškė
gali
būti
įvairiame
pavidale:
tiek
termiškai
apruošta,
tiek
neapruošta,
bet
svarbūs
kiti
komponentai,
kurie
prie
jos
dedami“,
–
sako
gydytoja
dietologė.


Varškę
rekomenduoja
laikyti
tik
šaldytuve

Nusipirkus
 varškę
prekybos
centre,
svarbu
ją
tinkamai
laikyti,
kad
ji
neprarastų
savo
šviežumo
ir
naudingųjų
savybių.
Nors
laikymo
taisyklių
nėra
daug,
anot
prekybos
tinklo
„Rimi“
komercijos
operacijų
vadovės
Olgos
Suchočevos,
jas
žinoti
svarbu
kiekvienam.

„Išsirinkus
varškę
parduotuvėje,
derėtų
ją
kuo
greičiau
parsivežti
namo.
Jei
kelionės
metu
ruošiatės
sustoti
keliuose
taškuose,
pirkite
ją
paskutiniame.
Vos
tik
sugrįžus
į
namus,
svarbu
varškę
iškart
įdėti
į
šaldytuvą.
Pasistenkite
ją
laikyti
šalčiausiame
šaldytuvo
skyriuje
ir
iš
pakuotės
išimkite
tik
prieš
vartojimą.
Varškė,
kaip
ir
kiti
pieno
produktai,
gali
prisigerti
kvapų,
kurie
pakeis
tiek
varškės
skonį,
tiek
aromatą,
tad
jei
pakuotę
atidarėte,
tačiau
jos
visos
nesunaudojote
gaminimo
metu,
įdėkite
ją
į
atskirą,
sandarią
dėžutę.“

Atplėšus
varškės
pakelį
jos
galiojimo
laikas
smarkiai
sutrumpėja.
Dėl
šios
priežasties
varškės
ilgai
šaldytuve
laikyti
negalima:
„Vos
tik
atidarote
varškės
pakelį,
pradedamas
skaičiuoti
laikas
iki
jos
sugedimo.
Paprastai
varškė
tokiu
atveju
išlieka
vartojama
nuo
3
iki
7
dienų.
Dėl
šios
priežasties,
prieš
atidarydami
pakelį,
apmąstykite,
ar
turėsite,
kur
jį
sunaudoti
visą
per
ateinančias
keletą
dienų.
Jei
į
šį
klausimą
atsakymo
neturite,
geriausia
varškę
palikti
savo
pakelyje,
nes
taip
ji
išlaikys
šviežumą
ilgesnį
laiką.“


Žolinių
proga
kviečiame
pasigaminti
vasarišką
varškės
pyragą,
kurį
pasigaminsite
itin
greitai,
nes
nereikės
laukti,
kol
šis
iškeps.
 

RECEPTAS


Nekeptas
varškės
pyragas


Jums
reikės:

150
g.
sausainių;

85
g.
sviesto;

25
g.
cukraus;

450
g.
nusausintos
varškės;

120
g.
sutrinto
cukraus;

5
g.
vanilės
ekstrakto;

240
g.
riebios
grietinėlės,
išplaktos
iki
standžių
putų;

Šviežių
uogų
papuošimui
(tinka
braškės,
šilauogės,
avietės).


Pyrago
pado
gaminimo
eiga

  1. Sutrinkite
    krekerius
    į
    smulkius
    trupinius
    naudodami
    virtuvinį
    kombainą
    arba
    įdėdami
    juos
    į
    užtrauktuku
    uždaromą
    maišelį
    ir
    sutrinkite
    kočėlu;
  2. Dubenyje
    sumaišykite
    krekerių
    trupinius,
    ištirpintą
    sviestą
    ir
    cukrų.
    Maišykite,
    kol
    trupiniai
    tolygiai
    pasidengs
    sviestu
    ir
    masė
    taps
    panaši
    į
    šlapią
    smėlį;
  3. Mišinį
    tvirtai
    ir
    tolygiai
    įspauskite
    į
    pyrago
    indo
    dugną
    ir
    šonus,
    suformuodami
    pagrindą.


Įdaro
gaminimo
eiga:

  1. Dideliame
    dubenyje
    sumaišykite
    gerai
    nusausintą
    varškę,
    miltelinį
    cukrų
    ir
    vanilės
    ekstraktą.
    Maišykite,
    kol
    masė
    taps
    vientisa
    ir
    gerai
    susimaišys;
  2. Atskirame
    dubenyje
    plakite
    grietinėlę,
    kol
    susidarys
    standžios
    putos.
    Švelniai
    sudėkite
    plaktą
    grietinėlę
    į
    varškės
    masę,
    kol
    ji
    visiškai
    susimaišys,
    kad
    gautųsi
    lengvas
    ir
    purus
    įdaras.


Pyrago
gaminimo
eiga:

  1. Supilkite
    varškės
    įdarą
    ant
    paruošto
    pagrindo
    pyrago
    inde;
  2. Uždėkite
    ant
    viršaus
    maisto
    plėvelę
    ir
    laikykite
    šaldytuve
    2
    valandas
    arba
    per
    naktį;
  3. Prieš
    patiekiant
    papuoškite
    pasirinktomis
    uogomis.

Skanaus!

Panašūs straipsniai:

Pradedamas Pilies gatvės asfalto dangos atnaujinimas

2025-07-01

Policijos įvykių suvestinė 2025-06-30

2025-07-01

Pusė tūkstančio Klaipėdos universiteto absolventų gavo diplomus

2025-07-01

Horoskopas liepos 1-ajai

2025-07-01
Klaipėda

Išrinktas dar vienas miesto kultūros magistras

2025-06-30

Šakalienė Filipinuose, socdemai istorijoje, o Matijošaitis?

2025-06-30
Biržos tiltas

Baigtas Biržos tilto remontas

2025-06-30

D. Žalimas. Kai “genijai” valdžioje …

2025-06-30

Baigia darbą VšĮ Klaipėdos psichikos sveikatos centro vadovas A. Slatvickis

2025-06-30

Pratęstas terminas registruoti nelegalius vandens gręžinius

2025-06-30

Dėl išminavimo darbų teks aplenkti Atgimimo aikštę

2025-06-30

Savanorių žaidynėmis pradėtos minėti 35-osios KASP įkūrimo metinės

2025-06-30

Horoskopas birželio 30-ajai

2025-06-30

Rusijos agresija prieš Ukrainą augina korupciją

2025-06-29

Pasaulio klaipėdiečiai kviečiami susitikti Klaipėdoje

2025-06-29

Europos U23 čempionate –  K. Teterevkovos medalis

2025-06-29

Horoskopas Birželio 29-ajai

2025-06-29
Tomas Masiulis

“Žalgiris” turi papildymų ir naują trenerį (Video)

2025-06-28

Išgaudyti girti vairuotojai ir kiti pažeidėjai

2025-06-28

Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus šventė

2025-06-28

Lietuvos kariuomenės aktyvųjį rezervą papildė 200 karių

2025-06-28

Ūkininkams vėl iššūkiai dėl oro sąlygų?

2025-06-28

Astrologinė prognozė Birželio 28-ai

2025-06-28

Sulaikytas du žmones avarijoje galimai pražudęs jaunuolis

2025-06-28

Atnaujinami Viliaus Gaigalaičio globos namai

2025-06-27
Nagevičius

Lobistas pavydi ūkininkams

2025-06-27

Astrologinė prognozė birželio 27-ai

2025-06-27

Tvarumo fanatikai Klaipėdoje nėrė į idėjų jūrą

2025-06-26

Įvyko mokesčių reforma – kratykite kišenes

2025-06-26

Tau pardavė automobilį su defektais – pats kaltas?

2025-06-26

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt