04
Rgp
NVSC
priminimas
apie
maisto
saugą
iškylaujantiems
gamtoje
Vasarą
dažnai
iškylaujame,
poilsiaujame
gamtoje,
kur
sąlygos
maisto
ruošimui
ir
rankų
higienai
ne
visada
tinkamos.
Todėl
šiltuoju
metų
laikotarpiu
padaugėja
per
maistą
plintančių
ligų
atvejų
bei
protrūkių.
Nacionalinio
visuomenės
sveikatos
centro
(NVSC)
specialistai
teikia
rekomendacijas,
kaip
saugiai
laikyti
ir
ruošti
maistą.
Svarbiausia
–
rankų
higiena
Ant
neplautų
rankų
gali
būti
įvairiausių
užkrečiamųjų
ligų
sukėlėjų
(bakterijų,
virusių,
kirmėlių
kiaušinėlių).
Jeigu
į
žmogaus
organizmą
patenka
ligų
sukėlėjų,
žmogus
gali
susirgti.
Dažniausiai
užsikrečiama
virusinėmis
žarnyno
infekcinėmis
ligomis,
kaip
rotavirusinė
infekcija,
norovirusinė
infekcija.
Užtenka
nedidelio
kiekio
šių
ligų
sukėlėjų,
kad
žmogus
pajustų
ligos
simptomus.
Liga
gali
pasireikšti
pykinimu,
vėmimu,
viduriavimu,
karščiavimu,
pilvo
ir
galvos
skausmais.
Primename,
kad
būtina
nusiplauti
rankas
prieš
maisto
gaminimą
ir
valgį.
Taip
pat
nepamirškite
nusiplauti
rankų
po
žalios
mėsos
tvarkymo
ar
sąlyčio
su
žaliais
kiaušiniais,
taip
pat
po
kontakto
su
naminiais
gyvūnais,
po
pakalbio
telefonu
ar
pasinaudojus
tualetu.
Gamtoje,
kai
nėra
sąlygų
nusiplauti
rankas
tekančiu
vandeniu
su
muilu,
naudokite
specialias
rankų
dezinfekavimo
priemones
arba
spiritines
servetėles.
NVSC
specialistai
primena
svarbiausias
saugaus
maisto
laikymo
ir
ruošimo
taisykles:
-
Perkant
pagamintus
patiekalus
svarbu
atsižvelgti
į
gamintojo
pateiktą
informaciją
apie
jo
laikymo,
vartojimo
sąlygas,
tinkamumo
vartoti
trukmę. -
Nenaudokite
pakartotinai
vienkartinio
naudojimo
plastikinių
maišelių
maistui
laikyti. -
Maistui
vartokite
tik
labai
gerai
išvirtus
ar
iškeptus
mėsos,
ypatingai
vištienos
produktus.
Nevalgykite
kepsnių,
iš
kurių
bėga
rausvas
skystis. -
Nepalikite
paruošto
maisto
kambario
temperatūroje
ilgiau
nei
vieną
valandą.
Nesuvalgytą
ar
iš
anksto
paruoštą
maistą
reikia
laikyti
šaltai,
karštus
patiekalus
iki
pateikimo
laikykite
ne
žemesnės
kaip
60
°C
temperatūros. -
Nelaikykite
maisto
ilgai,
net
šaldytuve.
Jeigu
jis
užsiguli
ilgiau,
prieš
vartojimą
pakaitinkite. -
Vartokite
kietai
išvirtus
ar
gerai
iškeptus
kiaušinius. -
Venkite
kryžminio
maisto
užteršimo,
t.
y.
gyvūninį
maistą
laikykite
atskirai
nuo
kito
maisto.
Maistą
reikia
gamint
ir
laikyti
taip,
kad
mikroorganizmai,
esantys
žaliuose
produktuose,
nepatektų
į
jau
paruoštą
maistą,
kuris
bus
vartojamas
be
papildomo
terminio
apdorojimo. -
Užšaldytą
maistą
atitirpinkite
šaldytuve,
ne
kambario
temperatūroje. -
Kruopščiai
nuplaukite
vaisius
ir
daržoves.
Neplaukite
vaisių
ir
daržovių
ežero
ar
upės
vandenyje.
Juos
gamtoje
galite
plauti
atsivežtu
fasuotu
ar
mineraliniu
vandeniu. -
Nevartokite
nepasterizuoto
arba
nevirinto
pieno
ir
jo
produktų. -
Iškylaudami
gamtoje
venkite
greitai
gendančių
maisto
produktų:
pieno,
mėsos,
žuvies,
kulinarijos
gaminių,
daržovių
mišrainių
su
majonezu,
tortų.
Atkreipiame
dėmesį,
kad
vasara
–
vaikų
poilsio
stovyklų
metas,
kuriose
gaminant
ar
tiekiant
maistą
taip
pat
taikomi
maisto
saugos
reikalavimai.
Plačiau
apie
tai
skaitykite Valstybinės
maisto
ir
veterinarijos
tarnybos
interneto
svetainėje.
Nacionalinio
visuomenės
sveikatos
centro
informacija