Bruceliozė
Tai infekcinė liga, zoonozė, sukeliama Brucella genties mikroorganizmų. Laukiniams ir naminiams gyvuliams pasireiškianti vislumo sutrikimu, o žmonėms – ilgalaikiu, banguojančiu karščiavimu, nervų sistemos, judėjimo organų pakitimais ir kt.
Sukėlėjas
Ligą sukelia Brucella genties bakterijos. Gyvūnams (galvijams, kiaulėms, šunims, kupranugariams, jūriniams žinduoliams) susirgimus sukelia įvairios Brucella rūšys (Brucella melitensis, Brucella abortus, Brucella suis, Brucella canis, Brucella ovis ir kt.).
Žmonėms bruceliozę sukelia Brucella abortus, Brucella melitensis, Brucella suis.
Brucelės – nejudrios, gramneigiamos kokobakterijos, labai atsparios aplinkos veiksniams. Jos ilgai laikosi žemoje temperatūroje, lede, sniege, tačiau yra jautrios aukštai temperatūrai. Žūsta veikiant įvairioms dezinfekcinėms medžiagoms, taip pat esant 60°C žūva per 30 min, verdant – per kelias sekundes.
Kaip užsikrečiama?
Žmonės brucelioze užsikrečia:
- vartodami nepasterizuotą pieną ir jo produktus užterštus brucelėmis;
- įkvėpdami bruceliozės sukėlėjų (labiau būdinga laboratorijų, skerdyklų darbuotojams);
- ligos sukėlėjams patekus į organizmą per pažeistą odą ar gleivines, tiesioginio sąlyčio su infekuotų gyvulių audiniais, šlapimu metu (rizikos grupės: veterinarai, skerdyklų darbuotojai, medžiotojai ir kt.).
Žmogus nuo žmogaus užsikrėsti gali tik išskirtinai retais atvejais (maitinančios motinos gali perduoti sukėlėją kūdikiui, užregistruotas lytiniu keliu perduotos bruceliozės atvejis).
Simptomai
Vidutiniškai inkubacinis ligos periodas trunka 5 – 30 dienų, bet gali būti ir 6 mėnesiai. Bruceliozei būdingas ilgalaikis, banguojantis karščiavimas, prakaitavimas, svorio kritimas, letargija, anoreksija, sąnarių skausmai, gali padidėti kepenys, blužnis, limfmazgiai. Netinkamai gydant asmenims gali išsivystyti lėtinė bruceliozė, pasižyminti klinikinių formų įvairumu. Susiformuoja lėtiniai infekcijos židiniai įvairiuose organuose, pažeidžiami sąnariai, nervai, lytiniai ir vidaus organai. Mirštamumą, kuris sudaro apie 2 proc., dažniausiai sąlygoja endokarditas.
Profilaktika
- Visuomenės, ypač keliautojų, švietimas apie galimą užsikrėtimą per nepasterizuotą pieną ir jo produktus.
- Ūkininkų ir skerdyklų bei kitų mėsos apdirbimo įmonių darbuotojų švietimas apie ligos etiologiją, užsikrėtimo būdus, tinkamo mėsos apdorojimo svarbą siekiant išvengti užsikrėtimo, tinkamą patalpų ventiliaciją. Dirbantys su sergančiais gyvuliais asmenys privalo dėvėti apsauginius darbo drabužius ir batus, pirštines, dezinfekuoti rankas, periodiškai tikrintis sveikatą.
- Medžiotojų mokymas naudoti barjerines priemones (pirštines, specialią aprangą) apdorojant sumedžiotus laukinius gyvūnus ir utilizuoti atliekas.
- Ožkų, avių ir karvių pieno tikrinimas. Tiriant galvijų bandas, atliekami bendri arba individualūs pieno mėginių tyrimai 3 kartus per metus. Įtarus ligą, atliekami serologiniai ir bakteriologiniai kraujo tyrimai.
- Karvių, avių ir ožkų pieno ir jo produktų pasterizavimas.
- Laikytis atsargumo priemonių utilizuojant gyvulių placentas, išskyras ir prieš laiką gimusius vaisius.
- Naikinti graužikus, dezinfekuoti užkrėstas patalpas.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija
The post Kaip išvengti bruceliozės? appeared first on Visuomenės sveikatos biuras.