Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Miestas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Miestas
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus

  • 2023-12-21
  • Klaipedieciams.lt
  • Sveikata

Artėjant šventėms, pirkinių krepšeliai prisipildys įvairiais mėsos, žuvies, kulinariniais gaminiais, tortais ar pyragaičiais. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad greitai gendantys maisto produktai yra gera terpė mikroorganizmams daugintis, todėl ruošiant šventinį stalą ragina nepamiršti kruopščiai laikytis asmens ir aplinkos higienos taisyklių. Kaip apsisaugoti per maistą, vandenį ir aplinką plintančių žarnyno užkrečiamųjų ligų, skaitykite pateiktose rekomendacijose.

Saugus maisto ruošimas yra svarbi kiekvienos šventės dalis. Laikydamiesi šių paprastų taisyklių galime užtikrinti, kad šventiniai patiekalai būtų ne tik skanūs, bet ir saugūs:

  • Laikytis higienos. Ypatingai svarbu plauti rankas, nes taip nuplaunami mikroorganizmai, kurie patenka ant rankų nuo užterštų paviršių ar aplinkos daiktų, liečiant gyvūnus. Neplautomis rankomis liečiant burną padedama infekcijai patekti į organizmą. Gali būti užteršiamas ir jau vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas rekomenduojama plauti prieš pradedant maistą ruošti, ruošiant, prieš jį valgant, kiekvieną kartą po sąlyčio su žaliavine mėsa, kiaušiniais ir žemėtomis daržovėmis. Plauti rankas itin svarbu pasinaudojus tualetu ir visais atvejais, kai jos yra  nešvarios.
  • Darbo vietos paviršių valymas. Dažnai valykite stalo paviršius dezinfekciniais valikliais, ypač po žalios mėsos apdorojimo.
  • Maisto produktų etiketės. Patikrinkite galiojimo datas (nevartokite maisto produktų su pasibaigusiu galiojimu).
  • Greitai gendantys produktai. Šviežios mėsos ar žuvies produktai, konditerijos gaminiai turi būti suvartojami kaip galima greičiau. Šiuos produktams geriausia laikyti sandariuose, uždengtuose induose, taip apsaugosime produktus nuo galimos kryžminės taršos. Populiarų švenčių patiekalą – įvairias mišraines, kurių sudėtyje yra majonezo ar kitų riebių padažų, su padažu sumaišykite prieš patiekiant ir tik tokį kiekį, kokį manote tuo metu suvartosite. Majonezas ir padažai skatina greitą patiekalo rūgimą.
  • Daržovių, šviežių ir džiovintų vaisių bei riešutų paruošimas. Prieš valgant nuvalykite ir nuplaukite šviežias daržoves ir vaisius. Džiovintus vaisius ir riešutus prieš valgant būtinai nuplaukite.
  • Apdoroti šiluma. Mėsos ar žuvies patiekalai turi būti gerai iškepti, ištroškinti ar išvirti.
  • Maisto produktų saugojimas. Nepalikite maisto kambario  temperatūroje ilgiau nei rašoma ant pakuotės. Po šventinio stalo pietų ar vakarienės, maisto likučius padėkite šaltai, kad maistas nesugestų.
  • Palaikyti tvarką šaldytuve. Venkite perteklinės drėgmės, neperkraukite šaldytuvo, t. y. palikite tarpus tarp maisto produktų. Tikrinkite šaldytuvo temperatūrą, kad ji būtų tinkama maistui saugoti.
  • Visada stebėti savo sveikatą. Negaminkite maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos simptomai. Pasijustus blogai, rekomenduojama nedelsti kreiptis į savo šeimos gydytoją.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

The post Pasirūpinkime, kad ant šventinio stalo maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus appeared first on Visuomenės sveikatos biuras.

Panašūs straipsniai:

Klaipėda

Išrinktas dar vienas miesto kultūros magistras

2025-06-30

Šakalienė Filipinuose, socdemai istorijoje, o Matijošaitis?

2025-06-30
Biržos tiltas

Baigtas Biržos tilto remontas

2025-06-30

D. Žalimas. Kai “genijai” valdžioje …

2025-06-30

Baigia darbą VšĮ Klaipėdos psichikos sveikatos centro vadovas A. Slatvickis

2025-06-30

Pratęstas terminas registruoti nelegalius vandens gręžinius

2025-06-30

Dėl išminavimo darbų teks aplenkti Atgimimo aikštę

2025-06-30

Savanorių žaidynėmis pradėtos minėti 35-osios KASP įkūrimo metinės

2025-06-30

Horoskopas birželio 30-ajai

2025-06-30

Rusijos agresija prieš Ukrainą augina korupciją

2025-06-29

Pasaulio klaipėdiečiai kviečiami susitikti Klaipėdoje

2025-06-29

Europos U23 čempionate –  K. Teterevkovos medalis

2025-06-29

Horoskopas Birželio 29-ajai

2025-06-29
Tomas Masiulis

“Žalgiris” turi papildymų ir naują trenerį (Video)

2025-06-28

Išgaudyti girti vairuotojai ir kiti pažeidėjai

2025-06-28

Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus šventė

2025-06-28

Lietuvos kariuomenės aktyvųjį rezervą papildė 200 karių

2025-06-28

Ūkininkams vėl iššūkiai dėl oro sąlygų?

2025-06-28

Astrologinė prognozė Birželio 28-ai

2025-06-28

Sulaikytas du žmones avarijoje galimai pražudęs jaunuolis

2025-06-28

Atnaujinami Viliaus Gaigalaičio globos namai

2025-06-27
Nagevičius

Lobistas pavydi ūkininkams

2025-06-27

Astrologinė prognozė birželio 27-ai

2025-06-27

Tvarumo fanatikai Klaipėdoje nėrė į idėjų jūrą

2025-06-26

Įvyko mokesčių reforma – kratykite kišenes

2025-06-26

Tau pardavė automobilį su defektais – pats kaltas?

2025-06-26
Klaipėdos universitetas

Klaipėdos universitete – Karjeros mugė

2025-06-26

Astrologinė prognozė birželio 26-ai

2025-06-26

Klaipėdos uostas laiko save tvariu

2025-06-25

Policija ragina atidžiau saugoti dviračius ir paspirtukus

2025-06-25

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt