„Rudus laimingų vištų kiaušinius natūraliai nudažysite ir raudonai, ir mėlynai, o narvuose laikomų vištų kiaušiniams – šios Velykos paskutinės,” – išdidžiai ir iškilmingai skelbiama pranešime spaudai, kuris žemiau pateikiamas ištisai.
Klausimas – čia nuoširdi širdgėla dėl vištų kančių ar dar viena dingstis, kad kiaušiniai, išgauti pagerintomis sąlygomis, galėtų brangti? Rinkodaros triukas – susimokėkite už vištų aplinkos tvarumą? Kiek esame pasiryžę primokėti už vištų laimę?
***
Rūpindamasis gyvūnų gerove prekybos tinklas „Maxima“ nuo 2025-ųjų nustos prekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais – tai paskutinės Velykos, kai pirkėjai jų ras tinklo parduotuvių lentynose.Be to, „Maximos“ duomenimis, kelis pastaruosius metus Velykoms pirkėjai ir taip kur kas dažniau renkasi vadinamųjų laimingų vištų, laikomų ant kraiko, kiaušinius. Tai gerokai tvariau, o ir paversti rudus kiaušinius stilingais margučiais visai paprasta pasitelkus net ir natūralias priemones – raudoną kopūstą, saldų vyną, arbatą ar svogūnų lukštus.
„Balto lukšto kiaušinius gali dėti ir tam tikrų veislių ant kraiko laikomos vištos, tačiau tokių rinkoje yra labai nedaug, – kalba Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ komunikacijos ir korporatyvinių ryšių direktorė. – Didžioji dalis baltų kiaušinių į parduotuves atkeliauja iš ūkių, kur vištos auginamos narvuose, todėl nusprendėme palaipsniui tokių kiaušinių savo asortimente atsisakyti. Prieš porą metų „Maxima“ jau atsisakė naudoti vadinamųjų nelaimingų vištų kiaušinius „Meistro kokybės“ kulinarijos ir konditerijos produkcijoje – tai reikšmingas žingsnis, nes šiems gaminiams kiekvieną mėnesį vidutiniškai sunaudojame apie 60-70 tonų kiaušinių.Nusprendėme, kad kitąmet nustosime prekiauti baltais ir rudais narvuose laikomų vištų kiaušiniais, tad šių metų Velykos – paskutinės, kai jų dar bus galima rasti mūsų parduotuvėse.“
Prekybos tinklo duomenimis, pirkėjai Velykoms pradeda ruoštis ir aktyviau pirkti kiaušinius likus porai savaičių iki šventės, o savaitę prieš Velykas kiaušinių pardavimai padvigubėja. Beje, pastaruosius trejus metus Velykoms daugiausiai nuperkama kiaušinių rudu lukštu – žmonės mielai renkasi ant kraiko laikomų vištų kiaušinius. Baltų kiaušinių pastaraisiais metais prieššventiniu periodu nuperkama apie 5 kartus mažiau nei rudų.
„Pastaruosius keletą metų ypatingą dėmesį skiriame pirkėjų skatinimui įsigyti gerovės sąlygomis laikomų vištų kiaušinius. Ant kraiko ir laisvai laikomų vištų kiaušiniams dažnai taikome nuolaidas, ypač artėjant Velykoms– štai ir šiemet visą pasiruošimo šventei laikotarpį pirkėjai gali laisvai laikomų vištų kiaušinių įsigyti mažesne kaina. Taip siekiame atliepti stiprėjantį pirkėjų sąmoningumą ir aktyvesnį susidomėjimą, kokiomis sąlygomis yra laikomi šie paukščiai. Taip pat stengiamės, kad laimingų vištų kiaušiniai sudarytų didžiąją asortimento dalį.Jau dabar laisvai laikomų vištų, ekologiški ir ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai sudaro apie 77 proc. visų mūsų turimų vištų kiaušinių asortimento. Jų pardavimai auga, o narvuose laikomų vištų kiaušinių paklausa mažėja – per trejus metus – nuo 2020 m. susitraukė daugiau nei penktadaliu“, – apie pasikeitusius pirkėjų įpročius pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
Lengvas būdas pašviesinti lukštą
Pasak „Maximos“ gamybos ekspertų, rudo lukšto kiaušinius paversti spalvingais Velykų margučiais visai nesudėtinga. Užtenka pasitelkti net ir natūralias priemones.
Beje, kiaušinio lukštą prieš marginant galima šiek tiek pašviesinti: nuplautus kiaušinius reikia maždaug 10-12 minučių pavirti vandens ir spirito acto tirpale – šaltą vandenį sumaišykite su tokia pat dalimi acto, panardinkite kiaušinius ir pavirkite, vėliau perplaukite kiaušinius šaltu vandeniu.
Kiaušinius galima 5 minutėms pamerkti ir į gryną actą – tačiau prieš tai juos geriau išvirti, kad vėliau verdant nesutrūktų, mat rūgštis plonina lukštą, jis tampa silpnesnis.
Senelių patikrintas dažymo būdas
Viena seniausių ir populiariausių natūralių margučių dažymo priemonių – svogūnų lukštai. Juos reikia pavirti vandenyje apie valandą, o tuomet, apie dešimt minučių, šiame nuovire pavirti ir kiaušinius – tai greitasis būdas.
Kiaušinius svogūnų lukštų nuovire galima palikti ir keletui valandų, ir pernakt – ilgiau laikant spalva bus intensyvesnė.
Rudi svogūnų lukštai leis sukurti spalvą nuo šviesiai rudos iki tamsiai rudos, o raudonųjų svogūnų lukštų nuoviru yra išgaunama sodriai raudona spalva. Paprastai skaičiuojama, kad į pusę litro vandens reikėtų dėti porą stiklinių svogūnų lukštų – kuo jų daugiau, tuo sodresnė bus margučio spalva.
Mėlyni margučių atspalviai – iš to, kas virtuvėje
Norint išgauti mėlynus margučių dažus, tam puikiausiai tiks raudonasis kopūstas – jį reikia smulkiai sutarkuoti, kad pigmentas lengviau pasklistų vandenyje ir pavirus apie valandą, pamerkti kiaušinius.
Ryškiai mėlyną ar intensyvią mėlynai violetinę spalvą galima išgauti pasitelkus ir šaldytas mėlynes – maždaug 100-150g uogų reikia apie 10 minučių pavirti puslitryje vandens. O štai norint išgauti melsvai violetinę spalvą tiks labai stipri kinrožių arbata – reikėtų užplikyti apie 100 g arbatžolių.
Beje, pamerkus kiaušinius į natūralius dažus, juos patariama patikrinti kas valandą ar kas kelias valandas ir ištraukti margučius, kai rezultatas jau džiugins. Kuo ilgiau kiaušiniai mirks melsvų atspalvių dažuose, tuo tamsesnė bus spalva – iki labai tamsiai mėlynos ar beveik juodos.
„Kosminiams“ žėručiams tiks saldus vynas
Jau keletą metų itin madingus „kosminius“ margučius – žėrinčiai juodos ar itin tamsiai violetinės spalvos – pasigaminsite išvirę kiaušinius raudoname saldžiame vyne. Galima rinktis ir nealkoholinį ar patį pigiausią įprastą raudoną vyną, tiks svarbu, kad jis būtų kuo saldesnis –būtent nuo cukraus jūsų margučiai taps ypač blizgūs. Užpilkite raudonu vynuį puodą sudėtus kiaušinius, kad šie būtų apsemti. Tuomet pavirkite 10 minučių ir palikite mirkti per naktį. Dažant šiuo būdu, nebūtina šviesinti kiaušinių lukštų – rezultatas ir taip bus garantuotas.
„Žinoma, pirkėjams pasiūlysime specialių dažų margučiams, įvairių dekoravimo priemonių ir net jau „Maximos“ meistrų rankomis numargintų kiaušinių – tiems, kam svarbios tradicijos, tačiau pritrūko laiko. Vis dėlto, jeigu turite galimybę, būtinai paeksperimentuokite su natūraliais dažais, išmėginkite ir kopūstus, ir lukštus, ir vyną, kurių tikrai rasite mūsų parduotuvėse už mažą kainą. Tai – džiugus ir staigmenų kupinas užsiėmimas visai šeimai“, – teigia I. Trakimaitė-Šeškuvienė.
***
SUSIMOKĖKIME UŽ LAISVĘ IR LAIMĘ TVARIOMS VIŠTOMS!!!!
The post Prekybos centras susirūpino vištų gerove? Kilnu, tvaru ar gudru? appeared first on Kauniečiams kasdienės naujienos.