Nors triušienos ar brandintos jautienos patiekalus dažniausiai ruošiame šventėms, smagu jų paskanauti ir be progos – ypač jei mėsos pasitaiko nusipirkti pigiau. Švelnaus skonio, liesa ir minkšta triušiena tikrai patiks mažiesiems šeimos nariams, o brandintos jautienos kepsniais džiaugsis vyresnieji. Prekybos tinklo „Rimi “ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė primena, kad dabar itin tinkamas metas nusipirkti šviežios triušienos ir sausai brandintos jautienos su akcija – iki vasario 24 d. šios mėsos rūšys kainuos iki 40 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.
Universalioji triušiena tiks ir mėsainiams
Dažniausiai triušiena troškinama su įvairiomis daržovėmis arba iš kelių jos dalių verdamas sultinys. Tačiau iš jos galima išsikepti ir skanių kepsnių bei iš smulkintos mėsos pasiruošti mėsainių. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pataria, į ką atkreipti dėmesį, renkantis triušieną.

„Ji turėtų būti šviesiai rožinės, balsvos spalvos, negleivėta ir be pašalinių kvapų. Jei perkate triušieną vakuume – taip pat įvertinkite mėsos spalvą ir skysčio kiekį pakuotėje: jei kartu su mėsa yra daug skysčio, gali būti, jog triušiena buvo užšaldyta. Aišku, visada geriau rinkti kokybišką šviežią mėsą – iš jos greitai ir lengvai pasiruošite įvairių patiekalų, ji liesa, termiškai apdorota labai minkšta, tad tiks ir patiems mažiausiems“, – pataria E. Krasauskienė.
Virtuvės naujokai, įsigiję visą triušį, dažnai nežino, kaip jį supjaustyti, tačiau mėsos technologai pataria jį pjaustyti panašiai, kaip vištą: pirmiausia atskirti kojas, paskui išpjauti šonkaulius ir pilvo dalį. Nugaros dalį galima palikti kaip vieną gabalą arba nuo kaulų atskirti išorinę filė. Jei norėtumėte triušieną kepti ant grilio, reikėtų supjaustyti mėsą vidutinio dydžio gabaliukais, kuriuos patogu bus valgyti ir vaikams.
Jautieną ir namuose paruošite kaip restorane
Nors dažniausiai įmantrius jautienos kepsnius ypatingomis progomis valgome restorane, juos nesunkiai galima paruošti ir namuose. Keptuvėje brandintą jautieną pakaks pagardinti mėgstamais prieskoniais ir pakepti iš abiejų pusių po kelias minutes. Jautienos kepsnys, paruoštas su sultingomis daržovėmis ir kvapniomis žolelėmis, gali būti sotus valgis, puikiai tinkantis pavasarėjančiomis, bet dar kiek šaltesnėmis dienomis.
Nusipirkus nebrandintos jautienos gabalėlį, „Rimi“ mėsos technologai primena nepamiršti ir dar vieno paprasto būdo – ją lėtai virti. Lėtai verdant jautieną ir ją troškinant, mėsa pamažu minkštėja, todėl patiekalai būna neįtikėtinai aromatingi ir tirpsta burnoje. Ilgas virimo laikas leidžia skoniams susilieti ir sukurti sodrų, pikantišką ir labai sotų patiekalą.
Dar vienas skanus būdas paruošti jautieną – tai saulėtesnę dieną kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamas.
E. Krasauskienė pataria, kaip jautieną laikyti namuose. „Jei neketinate iš karto naudoti įsigytos jautienos, laikykite ją šaldytuve, kai tik grįšite apsipirkę iš parduotuvės. Jautieną palikite originalioje pakuotėje, o jei ši pažeista arba atidaryta – perkelkite mėsą į sandarų indą, pervyniokite plastikine plėvele arba aliuminio folija. Jautieną laikykite apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad išvengtumėte galimo kryžminio užteršimo su kitais maisto produktais, o šaldytuvo temperatūrą nustatykite nuo 0 °C iki 4 °C. Taip jautiena išliks atvėsinta ir joje sulėtės bakterijų dauginimasis“, – primena ekspertė.
Ji kviečia nusipirkti triušienos ar brandintos jautienos su nuolaida – iki vasario 24 dienos šios mėsos rūšys „Rimi“ parduotuvėse kainuos iki 40 proc. pigiau, perkant su lojalumo kortele.
Savaitgalio pietums kviečiame pasigaminti aromatingą triušienos troškinį.
Triušiena su morkomis ir porais
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
1 kg triušienos;
2 šaukštų sviesto;
2 skiltelių česnako;
2 vnt. porų;
4 vnt. morkų;
2 vnt. saliero stiebų;
250 g vyšninių pomidorų;
1 šaukšto miltų;
2 vnt. lauro lapų;
1 šaukštelio raudonėlių;
druskos, pipirų – pagal skonį.
Kaip gaminti:
1. Troškintuvą įkaitinkite su sviestu, sudėkite triušio skerdenėlės gabaliukus, pakepkite 3 minutes, suberkite supjaustytą salierą, porą ir morkas. Pakepkite dar 3 minutes.
2. Sudėkite išspaustą česnaką ir miltus. Viską išmaišykite. Pagardinkite troškinį druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir lauro lapais. Užpilkite vandens, kad vos apsemtų, uždenkite puodą ir troškinkite apie 35 minutes.
3. Suberkite pomidorus ir patroškinkite dar 10 minučių.
Skanaus!