27 Geg
Antsvoris ir mityba
2019 metais pasaulį ištiko COVID-19, dėl ko nemaža dalis žmonių nustojo gyventi aktyviai (nereikėjo vykti į darbą, buvo įvesti atstumų ir kontaktų ribojimai, buvo apsipirkinėjama neišėjus iš namų), ėmė vartoti daugiau maisto. Todėl padidėjo diabeto, nutukimo, širdies ir kraujagyslių bei vėžio ligomis sergančių asmenų skaičius. Naujausiame PSO atliktame tyrime, skirtame Europos regionui ištirti, buvo nustatyta, jog antsvorį turėjo 1 iš 3 vaikų, o suaugusiųjų statistika dar liūdnesnė – 2 iš 3 asmenų. Per didelis cukraus, druskos, sočiųjų riebalų suvartojimas priveda prie nutukimo ir spartesnio lėtinių ligų atsiradimo bei vystymosi. Nepakeitus gyvenimo būdo į sveikatai palankesnį, gresia susidurti su tokiais negalavimais kaip kepenų apriebėjimas, lėtinės kvėpavimo, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligos, diabetas, psichikos sutrikimai, vėžys (krūtinės, šlapimo, kepenų, inkstų, odos, kasos, storosios žarnos, tulžies pūslės, stemplės). Norint išvengti papildomų kilogramų, svarbu išlaikyti fizinį aktyvumą. Rekomenduojama per dieną nueiti 10 tūkstančių žingsnių. Svorio didėjimą lemia kalorijų perteklius – suvartojama per daug paprastųjų angliavandenių, riebaus maisto, nekokybiškų baltymų. Jeigu norime būti sveikesni, vertėtų pakeisti savo gyvenimo būdą.
Nuo ko pradėti?
- Nustatykite savo KMI (kūno masės indeksą) – jei jūsų KMI indeksas yra 18,5–24,99 intervale – jūsų svoris normalus, tačiau vis tiek neatsisakykite sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo.
kg/(ūgis)2 = KMI
Jeigu jūsų svoris didesnis nei rekomenduojamas KMI, reikėtų į savo rutiną įtraukti keletą sveikesnių įpročių:
- maistą valgykite tik iš lėkštės ir prie stalo be pašalinių bendravimo priemonių, tokių kaip televizorius, telefonas. Valgykite ramioje aplinkoje, neskubėkite, pajuskite maisto kvapą, skonį, tekstūrą bei sotumą. Žarnynas jums už tai padėkos!
- kaskart valgydami ½ lėkštės užpildykite vien daržovėmis. Jeigu norisi tarp valgymų užkąsti, rinkitės daug skaidulinių medžiagų turinčius produktus: riešutus, uogas, vaisius. Jeigu negalite be maisto, stenkitės užsiimti įdomia veikla ir nukreipkite savo mintis;
- gerkite pakankamai vandens 1,5–2 l. Jeigu sunku įsivesti į racioną didesnį vandens vartojimą, tuomet prieš akis pasidėkite stiklinę su vandeniu;
- nepiktnaudžiaukite mėsos vartojimu – per didelis sočiųjių riebalų vartojimas didina blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje.
Pasinaudokite vos keliais palankesnės mitybos patarimais. Būkime sveiki!
Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė Andželika Kiškūnė
Šaltiniai:
- Kvalifikacijos kėlimo kursai (2022). WHO European Regional Obesity Report 2022.
- Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (2017). Daržovių vartojimo skatinimo rekomendacijos.
- LR SAM. Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centras (2020). Sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos.
- Vilniaus kolegija. Jaunimas besikeičiančioje visuomenėje. Tarptautinių konferencijų studentų straipsnių rinkinys. Prieiga internete: https://vvf.viko.lt/media/uploads/sites/11/2021/03/Studentu_konferenciju_leidinys_2018-2020.pdf#page=109