Didžiausias privalumas po atlyginimo, jaunimui ieškant su studijomis suderinamo darbo – lankstus darbo grafikas ir galimybė įgyti patirties ateities karjerai. Tuo tarpu, kolegos, įmonės vertybės ir galimybė kaupti būsimai pensijai, ieškant tokio darbo, apklaustiesiems nepasirodė kaip svarbūs aspektai. Tai atskleidė didžiausio Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo maisto restoranų tinklo „Hesburger“ užsakymu šių metų sausį atlikta Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų apklausa apie jaunimo darbą.
Tinklo restoranuose Lietuvoje – 40 proc. studijuojančių darbuotojų
„Mūsų tinklo restoranuose Lietuvoje dirba 670 darbuotojų, beveik 40 proc. jų derina darbą ir studijas. Darbo grafikų lankstumas ir priderinimas prie darbuotojų poreikių, kad jie galėtų studijuoti, yra vienas iš svarbiausių mūsų kasdienio darbo organizavimo punktų, kuriam restoranų vadovai skiria daug savo laiko ir pastangų. Beje, galimybė dirbti lanksčiu grafiku yra aktuali ne tik studentams, bet ir vaikus auginantiems tėvams“, – pastebi „Hesburger” tarptautinės plėtros direktorė Ieva Salmela.
Pasak I. Salmelos, kadangi „Hesburger“ tinklas noriai priima darbuotojus, neturinčius jokios darbo patirties, tai jiems tampa tarsi tramplinu ateities karjerai. Be to, ieškant su studijomis suderinimo darbo, galimybę įgyti patirties ir panaudoti ją kaip „atspirties tašką" ateities karjerai vystyti vertina 27 proc. Lietuvos gyventojų, dar 16 proc. nurodė, kad darbe svarbu įgyti įvairių įgūdžių. Po 7 proc. apklaustųjų atsakė, kad darbo ieškantiems studentams yra svarbu socialinės garantijos ir įvairios priemokos (pvz., sveikatos draudimas ir kt.).
Kolegas ir įmonės vertybes įvertina jau pradėję dirbti
Tuo tarpu, nei kolegos, nei galimybė taupyti pensijai, nei įmonės vertybės (pagarba tvarumo, įvairovės ir lygybės principams ir pan.) ieškant su studijomis suderinamo darbo apklaustiems respondentams neatrodo itin svarbios.
„Nors vos 1-2 proc. apklausos dalyvių Lietuvoje mano, kad studentams ieškant darbo yra svarbu kolegos, įmonės vertybės аr kaupimas pensijai, tačiau jau pradėjus dirbti situacija pasikeičia. Labai dažnai nutinka taip, kad neturėdami lūkesčių šiems aspektams jaunuoliai įsidarbina mūsų tinkle tikėdamiesi padirbėti laikinai, bet netrukus įvertina draugišką kolektyvą, skandinavišką įmonės kultūrą, galimybę užsidirbti, todėl pasilieka dirbti daug ilgiau negu pradžioje planavo. Iš to laimi ir įmonė, ir patys darbuotojai, nes jiems „Hesburger“ tinkle atsiveria ir tolesnės karjeros galimybės“, – sako I. Salmela.
Vertingiausia studentams dirbant – papildomos pajamos ir įvairūs įgūdžiai
Į klausimą, ką jaunimas daugiausiai išlošia derindamas darbą ir studijas, beveik pusė Lietuvos respondentų paminėjo papildomas pajamas, trečdalis nurodė įvairius įgūdžius (darbo ir laiko organizavimo, bendravimo su kolegomis ir kt.) bei pirmąją darbo patirtį. Panaši dalis nurodė ir didesnę atsakomybę ir suvokimą apie įsipareigojimus, supratimą, kad norint užsidirbti reikia dirbti.
Papildomas pajamas kaip pagrindinį privalumą dirbantiems studentams nurodė ir panaši dalis Latvijos ir Estijos respondentų (46 ir 53 proc. atitinkamai). Pirmąją darbo patirtį dar studijuojant vertina po 40 proc. abiejų šių kaimyninių šalių gyventojų.
Tyrimą šių metų sausį „Hesburger“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „Norstat“, apklaususi 1000 Lietuvos gyventojų.
Apie „Hesburger”
„Hesburger” – Suomijoje įsikūrusi šeimos bendrovė, kurios istorija prasidėjo prieš daugiau kaip 50 metų. Restoranų tinklas buvo įkurtas 1966 m., kai Naantali miestelyje buvo atidarytas grilio kioskas. Pirmasis „Hesburger“ restoranas duris atvėrė 1980 m. Turku mieste ir pamažu užkariavo vietinę rinką bei aplinkinius regionus. Iš viso 510 „Hesburger“ restoranų dirba 8000 darbuotojų. Lietuvoje bendrovė veikia nuo 2007 m., šiuo metu 57-uose restoranuose dirba 670 žmonių.