Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Gaminame iš likučių: du receptai, kad maisto išmestume mažiau

  • 2021-08-25
  • LRT.LT
  • Lietuva

Remiantis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje iššvaistoma 1,3 mlrd. tonų vartojimui tinkamo maisto, kurio pakaktų išmaitinti 3 mlrd. žmonių. Nors žvelgiant į Lietuvą pastarųjų metų statistinės tendencijos ir nuteikia optimistiškai, tačiau tobulėti dar tikrai yra kur, rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

Tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė įsitikinusi, kad ekologija ir maisto tausojimas prasideda nuo kiekvieno žmogaus virtuvės.

„Kartais tikrai nutinka taip, jog nusiperkame daugiau produktų, nei reikia, o tuomet iškyla nerimas, ar spėsime viską suvartoti laiku. Žinoma, čia svarbus pirkinių planavimas, bet jo nėra lengva išmokti. Bet jei jau nutiko taip, kad maisto produktų galiojimas artėja prie pabaigos, visada galime sugalvoti alternatyvių būdų, kaip išsisukti iš padėties. Pavyzdžiui, jogurtą galime panaudoti kaip pakaitalą grietinei, o pernokusius vaisius ar daržoves paversti gaiviais ir vitaminų kupinais kokteiliais“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Anot maisto ekspertės, pasitelkus fantaziją bei keletą gudrybių, net ir kai kurių produktų galiojimo terminus nesunkiai įmanoma pratęsti: vaisiai ir daržovės šaldytuve noks lėčiau, šaltai laikoma duona ilgesnį laiką bus tinkama vartojimui, o sviestas bus tinkamas naudoti net ir ką tik ištraukus iš šaldiklio.

Pasidalijusi keletu nesudėtingų gudrybių, ta proga B. Baratinskaitė ne tik skatina surasti įvairesnių susikaupusio maisto panaudojimo būdų, bet ir dalijasi receptais, leisiančiais pajusti maisto tausojimo malonumus virtuvėje.

Bananų duona – visų mėgstamas skanėstas, kuriam puikiai tinka pernokę bananai

Reikės: 6 bananų; 2 kiaušinių; 125 g sviesto; 200 g cukraus; 1 a. š. vanilės ekstrakto; 200 g miltų; 1 a. š. kepimo miltelių; 1 a. š. kepimo sodos; 1 a. š. druskos.

„Patogiame inde iki kreminės masės suplakite sviestą su cukrumi. Vieną po kito įmuškite kiaušinius ir gerai viską suplakite. Vėliau kartu sudėkite ir bananus. Suberkite visus kitus ingredientus ir gerai sumaišykite, kol masė taps vientisa. Tuomet supilkite tešlą į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą ir kepkite apie 45 min. Galiausiai, leiskite atvėsti ir supjaustykite norimomis riekelėmis. Skanaus!“ – linki maisto ekspertė.

„Panzanella“ salotos – puikus būdas sunaudoti apdžiūvusį batoną

Salotoms reikės: pusės pradėjusio džiūti prancūziško batono; 4 pomidorų (itin tinka rūšis „jaučio širdis“); 1 ilgojo agurko; ½ raudonojo svogūno; 20-25 šviežių ir smulkiai sukapotų baziliko lapelių bei keleto nepjaustytų papuošimui; tarkuoto parmezano; druskos ir šviežiai maltų pipirų. Padažui reikės: ¼ puodelio alyvuogių al.; 1 š. raudonojo vyno acto; druskos ir šviežiai maltų pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių. Supjaustykite batoną į nedidelius kubelius ir tolygiai išdėkite į skardą su kepimo popieriumi. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite, kol šie apskrus. Vėliau leiskite jiems atvėsti. Tuomet į nedidelį indelį supilkite alyvuogių aliejų ir actą, sudėkite druską ir pipirus bei visa tai gerai suplakite. Tada smulkiai supjaustykite pomidorus, agurką, svogūną.

Dideliame dubenyje sumaišykite daržoves, duoną ir padažą. Sudėkite pjaustytą baziliką ir patarkuokite parmezano bei viską lengvai sumaišykite. Užbarstykite dar druskos ar pipirų pagal skonį ir nepamirškite papuošti pilnais baziliko lapais.

Šaltinis: LRT.LT

Panašūs straipsniai:

„Military & Social Football plėtros programa Be 1” finišavo

2025-06-18

Astrologinė prognozė birželio 18-ai

2025-06-18

Klaipėdos uosto krova auga

2025-06-18
Armaitis

Naujas pavojingas rusiškas dronas

2025-06-17

Uosto ĮMONĖS diegia naują verslo valdymo sistemą

2025-06-17
haubica

Mokesčiais limonadui finansuos gynybą

2025-06-17

„Neptūnas” pratęsė kontraktą su vienu iš lyderių

2025-06-17

Astrologinė prognozė birželio 17-ai

2025-06-17
Buškevičius

Apie Kauną, Vilnių, savivaldą (Video)

2025-06-16

Astrologinė prognozė birželio 16-ai

2025-06-16

Įteikta J. F. Kelkio premija „Jaunasis publicistas”

2025-06-14

Pirmosios ponios veikla Vietname

2025-06-14

Sutartis tarp Klaipėdos ir Vietnamo Haifongo

2025-06-14

Antrą jaunių-jaunučių čempionato dieną – nauji rekordai

2025-06-14

Astrologinė prognozė birželio 14-ai

2025-06-14

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas?

2025-06-13

Informacija apie valstybės žemę – tik internetu

2025-06-13

Tylieji medicinos herojai: KU paruošti radiologijos technologai 

2025-06-13

Astrologinė prognozė birželio 13-ai

2025-06-13

Kremliaus antilenkiškumas vis aršesnis

2025-06-12

Didelė byla apie vaikų lytinį išnaudojimą

2025-06-12

Atviro uosto dieną

2025-06-12

Astrologinė prognozė birželio 12-ai

2025-06-12

Nepakliūk po traukiniu – nebūk toks drąsus

2025-06-11

Lietuvoje nelegali tabako rinka auga

2025-06-11

Apsišaukusi pseudokonsulė grąžino regalijas, bet nerimsta

2025-06-11

Gedulo ir vilties diena Palangoje

2025-06-10

Baltijos šalys toliau rems Ukrainą

2025-06-10

Klaipėda pasirašė sutartį su japonais

2025-06-10

Įmonės vadovas teisiamas dėl lošimų

2025-06-09

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt