Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Nustebs net grilio karalius tėtis – vištienos blauzdelių „ledinukai“

  • 2025-05-30
  • Klaipedieciams.lt
  • Gyvenimas, Maistas

Šventiniam Tėvo savaitgaliui ar tiesiog oficialiai vasaros pradžiai norisi ko nors ypatingo ir išskirtinio. Planuoti ilgų valandų virtuvėje visai nebūtina – grilyje iškepkit tiek išvaizda, tiek skoniu įspūdį paliekančių vištienos „ledinukų“.

Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šį įdomų receptą įvertins ir norintys sutaupyti, nes jam reikės vienos pigiausių vištienos dalių – blauzdelių.

Nauji receptai visuomet pravers – dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena apskritai yra viena mėgstamiausių mėsų visame pasaulyje, ypač grilio sezono metu.

Šios tendencijos akivaizdžios ir Lietuvoje – ji sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems, taip pat reguliarus ingredientas ir vaikų racione.

„Statistika rodo, kad šviežios mėsos skyriuje vištiena pagal paklausą nusileidžia tik kiaulienai, o jos populiarumas vis auga, jį stiprina ir patrauklūs pasiūlymai. Pavyzdžiui, vien blauzdelių pernai gyventojai nupirko apie dešimtadaliu daugiau lyginant su ankstesniais metais. Jos lietuvių ypač mėgstamos, ir ši vištienos dalis pagal populiarumą nusileidžia tik filė. Šylant orams apskritai stipriai išpopuliarėja tie pasirinkimai, kurie gali keliauti ant grotelių – lietuviai mielai grilina ne tik vištienos šašlykus, bet ir sparnelius, petelius, tas pačias blauzdeles, kepsnelius“, – atskleidžia G. Kitovė.

Primena svarbų dalyką – ar reikia plauti vištieną?

„Iki“ mėsos technologas Vitold Federavičius sako, kad įvairiausias vištienos dalis paruošti nesudėtinga. Tinkamai marinuota ir iškepta vištiena išliks sultinga, neišsausės, gražiai apskrus, o mėsa skaniai sugers visus jai suteikiamus prieskonius ir marinatus.

Vištienos privalumas ir tai, kad jos marinuoti ilgai nereikia – skubant pakaks 20-30 minučių. Visgi, verta atsiminti keletą vištienos ruošimo taisyklių, kad grilio vakarėlis neapkarstų.

„Visų pirma – laikas atsikratyti seno mokymo žalią vištieną prieš ruošimą nuplauti. Tyrimai parodę, kad kaip tik darote meškos paslaugą – bakterijos nuo žalios mėsos su besitaškančiu vandeniu pasklinda žymiai plačiau“, – aiškina ilgametę patirtį turintis „Iki“ mėsos technologas.

Tačiau būtina kruopščiai plauti rankas tiek prieš imant žalią vištieną į rankas, tiek ir darbus baigus. Neplautomis rankomis nelieskite kitų produktų, jeigu vištieną pjaustote – to paties peilio, lentelės nenaudokite kitam maistui prieš tai gerai jų nenuplovus. Taip išvengsite kryžminės taršos.

„Labai svarbus momentas – priešingai nei jautieną ar antieną, vištieną tiesiog privalu iki galo iškepti. Tik tuomet galėsite būti tikri, kad ją saugu valgyti. Geriausią tuo įsitikinti su mėsos termometru – vidinė temperatūra turi siekti 75 laipsnius. Jeigu jo neturite, įdurkite ją šakute ar peiliu ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios arba baltos sultys, tekstūra yra tvirta, o ne guminė. Jei jos yra rausvos, tai reiškia, kad vištiena nėra visiškai iškepusi ir reikia daugiau laiko“, – pabrėžia V. Federavičius.

Kas tie vištienos „ledinukai“?

Ieškantiems naujų idėju, kaip paruošti nebrangias ir net vaikų mėgstamas blauzdeles, „Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška siūlo išbandyti metodą, ypač tinkantį grilio vakarėliui.

„Vištienos „ledinukai“ tokį pavadinimą gavo dėl to, kaip patiekalas atrodo. Skani mėsytė lieka pūpsoti ant kaulo, o jis pats nuvalomas nuo odelės ir kremzlių. Tuomet blauzdelės atrodo lyg saldainis ant pagaliuko – žaisminga ir originalu. Šitoks patiekimas ir labai patogus valgymui – nebūtinos net atskiros lėkštės ir įrankiai gausiam vakarėliui, galima valgyti ne prie stalo. Paėmus už „pagaliuko“ blauzdelę galima ją tiesiog pamerkti į mėgstamą padažą ir mėgautis“, – pasakoja E. Semaška.

Vištienos „ledinukams“ galite naudoti kokį tik norite marinatą – BBQ, su medumi, garstyčiomis, kario prieskoniais, saldžiarūgštį, su aštriais meksikietiškais prieskoniais, pirktiniu prieskonių mišiniu ar gaiviomis žolelėmis.

„Iki“ kulinarijos šefė siūlo išbandyti ir įkvėptą Azijos skonių, kurie primins artėjančias atostogas.

Vištienos „ledinukai“ ant grilio

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min. (+ laikas marinavimui ir kepimui)

Reikės: 12 vištienos blauzdelių, 3 šaukštų Dižono garstyčių, 1 šaukštelio aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, druskos, pipirų, sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Paruoškite vištienos blauzdeles – sukurkite „ledinukų“ efektą. Apipjaukite kaulą ten, kur mėsa susiaurėja. Nuo apatinės blauzdelės dalies nuimkite odelę, švariai nuvalykite kaulą nuo mėsos likučių ir kremzlių.
  2. Sumaišykite garstyčias, aliejų ir sojų padažą, marinatu aptepkite blauzdeles ir palikite marinuotis bent pusvalandį. Prieš kepant ant grotelių, blauzdeles pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Paruoškite grilį netiesioginiam kepimui ir įkaitinkite jį iki 180–200 °C. Sudėkite vištienos „ledinukus“ į netiesioginio kepimo zoną ir kepkite apie 40-50 minučių, priklausomai nuo blauzdelių dydžio.
  4. Prieš baigiant kepti, dar kartą aptepkite blauzdeles marinatu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Baikite kepti ir patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Panašūs straipsniai:

Kam skambina vyras, kai jam sunku?

2025-06-24

G. Nausėda sveikina Maltos ordiną Šv. Jono Krikštytojo iškilmių proga

2025-06-24

Festivalio nuotykiai be nuostolių

2025-06-24

Takas, vedantis į Girulių paplūdimį, atnaujintas

2025-06-24

Reagavimo į skrydžius prie Baltijos valstybių sienų duomenys

2025-06-24

Klaipėdos universitete įkasta kapsulė ateities kartoms

2025-06-24
keliai

Klaipėdoje bus išasfaltuota dar beveik 6 km žvyrkelių

2025-06-23

Karinės pratybos „Adriatic Strike 2025“ Slovėnijoje

2025-06-22

Astrologinė prognozė birželio 22-ai

2025-06-22

Lietuvos krepšininkės – ketvirtfinalyje

2025-06-22

JAV atakavo Irano branduolinius objektus

2025-06-22

Kauno žalgiriečiai vėl Lietuvos čempionai (Video)

2025-06-21

Ginklą pagrobęs jaunuolis stos prieš teismą

2025-06-20
Vėžimėliai Vežimėliai

Klaipėdiečiai vogė Mažeikiuose

2025-06-20

Astrologinė prognozė birželio 21-ai

2025-06-20

T.V. Raskevičius teismuose kol kas nieko nepešė

2025-06-19

Jaunieji ūkininkai turi atsakymą valdžiai

2025-06-19

Policija prašo piliečių pagalbos

2025-06-19

Apie Klaipdėdos darbo prievaizdus

2025-06-19

“Lietkabelis” Jonavoje iškovojo LKL bronzos medalius (video)

2025-06-19

Izraelis, Iranas, meška (video)

2025-06-18

„Military & Social Football plėtros programa Be 1” finišavo

2025-06-18

Astrologinė prognozė birželio 18-ai

2025-06-18

Klaipėdos uosto krova auga

2025-06-18
Armaitis

Naujas pavojingas rusiškas dronas

2025-06-17

Uosto ĮMONĖS diegia naują verslo valdymo sistemą

2025-06-17
haubica

Mokesčiais limonadui finansuos gynybą

2025-06-17

„Neptūnas” pratęsė kontraktą su vienu iš lyderių

2025-06-17

Astrologinė prognozė birželio 17-ai

2025-06-17
Buškevičius

Apie Kauną, Vilnių, savivaldą (Video)

2025-06-16

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt