Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Pagrindinės taisyklės, kaip saugiai paruošti Velykų stalą

  • 2024-03-29
  • Klaipedieciams.lt
  • Sveikata

Artėjant Velykoms mažiausiai norisi galvoti apie ligas ar jų riziką. Tad geriau laiku prisiminti keletą taisyklių, susijusių su maisto ruoša, nei vėliau gailėtis dėl sugadintos šventės ir sutrikusios sveikatos. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai primena pagrindinius asmens ir maisto higienos principus, kurių būtina laikytis tiek ruošiant šventinį stalą, tiek kasdienėje ruošoje.

Dažnai plaukite rankas ir laikykitės švaros virtuvėje. Maistą visada ruoškite tik gerai nusiplovę rankas ir vėliau nelieskite pašalinių daiktų. Vaisius, daržoves, kiaušinius ir žalią mėsą kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Pagaminę maistą, nuvalykite virtuvės paviršius, išplaukite įrankius ir indus. Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles ir šluostes. Nenaudokite tų pačių įrankių žaliai mėsai ir daržovėms ar kitiems maisto produktams, kurie nebus termiškai apdorojami (kepami ar verdami). Negaminkite maisto kitiems, jei jaučiate simptomus, būdingus žarnyno infekcijoms, pavyzdžiui karščiavimas, viduriavimas, pykinimas.

Tinkamai apdorokite ir laikykite maistą. Dažniausiai ūmias žarnyno infekcines ligas sukelia mikroorganizmai, kurie į žmogaus organizmą patenka su maistu. Tad ruošiant maistą labai svarbu teisingas maisto produktų apdorojimas. Jie turi būti pakankamai išvirti ar iškepti, užtikrinant reikiamą temperatūrą ir apdorojimo laiką, kad visos bakterijos bei virusai žūtų. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad pagamintas maistas neturėtų būti laikomas kambario temperatūroje visą dieną, nes taip susidarys palankios sąlygos bakterijų dauginimuisi bei toksinų išsiskyrimui. Rekomenduojama maistą ant stalo laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

Kaip išsirinkti ir vartoti kiaušinius? Kiekvieną Velykų stalą puoš margučiai, tad ypač svarbu tinkamai išsirinkti bei vartoti kiaušinius. Kiaušinius pirkite tik iš patikimų prekybos vietų, atkreipkite dėmesį į jų galiojimo laiką. Kiaušinius patariama laikyti šaldytuvo lentynoje, ne durelėse, nes jas  dažnai darinėjant temperatūra kinta. Prieš vartojimą gerai nuplaukite ir nevartokite suskilusių kiaušinių. Kiaušinius gerai išvirkite ar iškepkite. Venkite gaminti maistą su žaliais kiaušiniais – ledus, kremą ir kt.

Kiaušiniai – ne tik svarbiausias Velykų patiekalas, bet ir viena iš pagrindinių salmoneliozės priežasčių. Salmoneliozė yra viena iš dažniausiai pasitaikančių ūmių žarnyno infekcijų, plintančių per maistą, Lietuvoje. Ši liga pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmu. Ligos slaptasis periodas priklauso nuo salmonelių (Salmonella bakterijų) kiekio, esančio maisto produkte, bet dažniausiai trunka nuo 6 iki 72 val. iki pirmųjų simptomų atsiradimo. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują ir tokiu atveju infekcija gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra netinkamai termiškai apdorota gyvulių ir paukščių mėsa, užkrėsti kiaušiniai. Taip pat galimas ir antrinis užteršimas nuo žalios mėsos – kai tie patys įrankiai (peiliai, lentelės) naudojami ir žaliems, ir jau pagamintiems produktams, kai nesilaikoma rankų higienos.

Šventinį stalą ruoškime kruopščiai bei atsakingai – pasitikime šventes sveiki ir džiaugsmingi!

 

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

The post Pagrindinės taisyklės, kaip saugiai paruošti Velykų stalą appeared first on Visuomenės sveikatos biuras.

Panašūs straipsniai:

Klaipėdos prokurorai įtaria sukčius

2025-06-02

Astrologinė prognozė birželio 2-ajai

2025-06-02

Klaipėdos bibliotekininkės byla Konstituciniame Teisme

2025-06-01

Uostamiesčio policijoje mirė sulaikytas žmogus

2025-06-01

Klaipėdoje keičiasi vandens tyrimų tvarka

2025-06-01

Nelaimės Klaipėdoje ir Vilniuje -nukentėjo vaikai

2025-06-01

Premjero sveikinimas Tėvo dienos proga

2025-06-01

Astrologinė prognozė birželio 1-ai

2025-06-01

Europarlamentaras teigia vykdantis rinkiminius pažadus

2025-05-31

Uostamiestyje – vandenilio aikštelės statyba

2025-05-31

Seimo kanceliarija pramogaus Skuodo šventėje

2025-05-31

Vaikų gynimo dieną dovanokite laiką kartu

2025-05-31

Astrologinė prognozė gegužės 31-ai

2025-05-31

Klaipėdos „Akropolyje“ atidaroma paroda „Baltijos žinutė“

2025-05-30

Nustebs net grilio karalius tėtis – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30

Klaipėdos universitetas ir Klaipėdos valstybinė kolegija vienijasi

2025-05-30

Astrologinė prognozė gegužės 30-ai

2025-05-30

Klaipėdoje nuteista sukčių gauja

2025-05-29

Kretingos rajone „krauju“ srūva Žibos upelis?

2025-05-29

Astrologinė prognozė gegužės 29-ai

2025-05-29

Klaipėdos universiteto futbolo komanda – šalies čempionė

2025-05-28

Vilkinant pensijų reformą atstovaujama ne žmonių interesams

2025-05-28

Mirė Tauragėje per sprogimą name sužalota moteris

2025-05-28

Prezidentas pasveikino Azerbaidžaną Respublikos įkūrimo metinių proga

2025-05-28
Horoskopas

Astrologinė prognozė gegužės 28-ai

2025-05-28

Europos Komisija kovos su kiniškomis padangomis

2025-05-27

Krokų lankos ežeras bus įžuvinamas unguriais

2025-05-27

Ūkininko patirtis – dirvožemio tyrimai būtini

2025-05-27

Prezidentas atėmė apdovanojimą iš E. Vaitkaus

2025-05-27

Klaipėdietis kaltinamas sukčiavimu, turto prievartavimu ir grasinimais nužudyti

2025-05-27

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt