Skip to content
Klaipedieciams.lt
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai
Klaipedieciams.lt
Menu
Menu Close
  • Lietuva
  • Pasaulis
  • Sveikata
  • Verslas
  • Išsikalbėk
  • Reklama
  • Kontaktai

Prisijungti

Priminti slaptažodį

Registration is disabled

Recover Password

Jau turite paskyrą? Prisijungti

Smalsuoliai KU STEAM centre tyrinėjo gėrimus ir maistą

  • 2025-01-25
  • Klaipedieciams.lt
  • Greitos naujienos, Miestas
Sveikata

Sausio 24-ąją – minint Tarptautinę edukacijos dieną, Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro Chemijos-Biologijos laboratorijoje įvyko tiriamoji veikla „Gėrimų ir maisto produktų pH nustatymas“, kurios metu KU bendruomenė galėjo atsinešti savo mėgstamus gėrimus ir skystus maisto produktus bei patys ištirti ir sužinoti jų rūgštingumą. Laboratorijos metodininkė doc. dr. Rita Jankauskienė ir laborantė Martyna Pareigytė pasakojo, kokią įtaką maisto produktų pH turi žmogaus organizmo vidinės terpės rūgščių – šarmų pusiausvyrai bei dalijosi naudingais patarimais.  Maisto produktų pH tyrimai – tai tik viena iš daugelio KU metodinio STEAM centro siūlomų interaktyvių veiklų, o pats centras atviras ne tik Universiteto bendruomenei, moksleiviams, mokytojams, bet ir plačiajai visuomenei.

Tiriamojoje veikloje „Gėrimų ir maisto produktų pH nustatymas“ dalyvavo dešimt KU bendruomenės narių iš skirtingų Universiteto padalinių. Dalis jų centro veiklose dalyvavo jau ne pirmą kartą. Štai, pavyzdžiui, Sveikatos tyrimų ir inovacijų mokslo centro administratorė Audronė Suokaitė į STEAM centro tiriamąją veiklą atvyko jau 4 kartą.

„Kaskart organizuojamos vis kitokios edukacijos, tyrimai. Tai ne tik įdomu – čia galima sužinoti daug naujų ir naudingų dalykų. Tai puiki proga prisiliesti prie mokslo. O šios veiklos metu įdomiausias dalykas buvo tai, kad galėjome ištirti ne tik gėrimų ir maisto produktų, bet ir savo odos pH“, – įspūdžiais dalijosi A. Suokaitė.

O 3 kartą centro veiklose dalyvavusi Personalo vyresnioji specialistė Jurgita Taurinskienė sakė, kad tokie tyrinėjimai laboratorijose jai tarsi trumpas sugrįžimas į vaikystę. „Toks nostalgijos jausmas, tarsi trumpas sugrįžimas į mokyklą. Tik skirtumas tas, kad tuo metu, kai dar buvau moksleivė, nebuvo tokių galimybių prisiliesti prie mokslo, kaip dabar. Nebuvo galimybių dirbti tokiose laboratorijose, nebuvo tokios aparatūros“, – sakė J. Taurinskienė.

KU metodinis STEAM centras atviras plačiajai visuomenei ir kviečia išbandyti įvairias tiksliųjų, gamtos, gyvybės, technologinių mokslų srities edukacines ir tiriamąsias veiklas, pavyzdžiui: robotikos ir programavimo mokymus, inžinerinius ir technologinius projektus, kūrybines dirbtuves. Atvykti į organizuojamas parodas, seminarus, kitus renginius.

STEAM centro veiklos skirtos moksleiviams, nuo pradinio iki vyresniojo mokyklinio amžiaus, mokytojams, kurie siekia tobulinti dalykines ir metodines kompetencijas bei plačiajai visuomenei.

„Centro misija – skatinti jaunimo domėjimąsi tiksliaisiais, gamtos, gyvybės, technologiniais mokslais, suteikti erdvę praktiniam eksperimentavimui bei kūrybiškam problemų sprendimui. Turime viziją tapti regiono ir šalies lyderiu, ugdančiu inovatyvią, kūrybingą ir moksliškai smalsią visuomenę“, – sakė KU metodinio STEAM centro direktorė prof. dr. Aelita Bredelytė.

Apie gėrimų ir maisto produktų pH

Anot STEAM centro Chemijos-Biologijos laboratorijos metodininkės doc. dr. Ritos Jankauskienės, kuo aukštesnė maisto produkto pH reikšmė, tuo produktai šarmingesni. Iki pH 7 – produktas yra rūgštinės reakcijos, pH 7 – neutralios. Didžiausias rūgštingumas nustatomas šiuose maisto produktuose ir gėrimuose: citrusiniuose vaisiuose ir jų sultyse, kavoje, aluje, vyne, gazuotuose gėrimuose su fosforo rūgštimi, pomidoruose, fermentuotuose produktuose.

„Nors rūgštiniai maisto produktai paprastai neturi įtakos skrandžio sulčių ir organizmo vidinės terpės pH, jie gali dirginti jautrią skrandžio gleivinę. Turintiems gastroezofaginio refliukso ligą – rūgštiniai produktai gali skatinti deginimo pojūtį, o turintiems skrandžio opaligę, dėl pažeistos gleivinės, rūgštiniai maisto produktai gali sukelti skausmą. Kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, daug baltymų turintys ar perdirbti maisto produktai, gali sukelti šiek tiek rūgštesnę šlapimo reakciją, tačiau tai nesusiję su bendru kraujo ar organizmo pH pokyčiu“,  – pasakojo doc. dr. R. Jankauskienė.

Doc. dr. Rita Jankauskienė pabrėžė, kad neturint išvardytų sveikatos problemų, rūgštinių ir šarminių maisto produktų vartojimas neženkliai keičia skrandžio sulčių pH, kadangi organizme yra reguliaciniai mechanizmai, kurie paskatina arba prislopina druskos rūgšties sintezę. Problemų gali sukelti nesaikingas ir nuolatinis gazuotų, saldžių gėrimų vartojimas, kurių sudėtyje yra fosforo rūgšties. Dažnai vartojami gazuoti gėrimai su cukrumi ir rūgštimis gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį dantų emalio būklei.

„Gazuoti gėrimai su cukrumi ir rūgštimis gali pažeisti dantų emalį ir skatinti ėduonies formavimąsi. Netgi gazuoti vandenys be cukraus turi silpną rūgštinę reakciją dėl anglies dioksido, kuris gali minimaliai paveikti dantis. Po gazuotų gėrimų vartojimo naudinga išskalauti burną vandeniu, kad sumažėtų rūgščių poveikis ir, žinoma, laikytis subalansuotos, saikingos mitybos“, – patarimais dalijosi metodininkė doc. dr. R. Jankauskienė.

KU STEAM centro / A. Baronaitės nuotr.

Panašūs straipsniai:

Kauno žalgiriečiai vėl Lietuvos čempionai (Video)

2025-06-21

Ginklą pagrobęs jaunuolis stos prieš teismą

2025-06-20
Vėžimėliai Vežimėliai

Klaipėdiečiai vogė Mažeikiuose

2025-06-20

Astrologinė prognozė birželio 21-ai

2025-06-20

T.V. Raskevičius teismuose kol kas nieko nepešė

2025-06-19

Jaunieji ūkininkai turi atsakymą valdžiai

2025-06-19

Policija prašo piliečių pagalbos

2025-06-19

Apie Klaipdėdos darbo prievaizdus

2025-06-19

“Lietkabelis” Jonavoje iškovojo LKL bronzos medalius (video)

2025-06-19

Izraelis, Iranas, meška (video)

2025-06-18

„Military & Social Football plėtros programa Be 1” finišavo

2025-06-18

Astrologinė prognozė birželio 18-ai

2025-06-18

Klaipėdos uosto krova auga

2025-06-18
Armaitis

Naujas pavojingas rusiškas dronas

2025-06-17

Uosto ĮMONĖS diegia naują verslo valdymo sistemą

2025-06-17
haubica

Mokesčiais limonadui finansuos gynybą

2025-06-17

„Neptūnas” pratęsė kontraktą su vienu iš lyderių

2025-06-17

Astrologinė prognozė birželio 17-ai

2025-06-17
Buškevičius

Apie Kauną, Vilnių, savivaldą (Video)

2025-06-16

Astrologinė prognozė birželio 16-ai

2025-06-16

Įteikta J. F. Kelkio premija „Jaunasis publicistas”

2025-06-14

Pirmosios ponios veikla Vietname

2025-06-14

Sutartis tarp Klaipėdos ir Vietnamo Haifongo

2025-06-14

Antrą jaunių-jaunučių čempionato dieną – nauji rekordai

2025-06-14

Astrologinė prognozė birželio 14-ai

2025-06-14

Šiauliai – grįžtančių šeimų miestas?

2025-06-13

Informacija apie valstybės žemę – tik internetu

2025-06-13

Tylieji medicinos herojai: KU paruošti radiologijos technologai 

2025-06-13

Astrologinė prognozė birželio 13-ai

2025-06-13

Kremliaus antilenkiškumas vis aršesnis

2025-06-12

UAB “Kauniečiams”
Įmonės kodas: 307072731
PVM mokėtojo kodas: LT100017557011
Banko sąskaitos nr.: LT717044090113506715

info@klaipedieciams.lt
Privatumo politika

Pranešk naujieną!

Pamatėte ar nugirdote kažką įdomaus ar šokiruojančio?
Pasidalinkite šia žinia su portalo skaitytojais.

Pasidalinti žinia

Copyright © 2025 Klaipedieciams.lt