0


NVSC
priminimas
apie
maisto
saugą
iškylaujantiems
gamtoje

Vasarą
dažnai
iškylaujame,
poilsiaujame
gamtoje,
kur
sąlygos
maisto
ruošimui
ir
rankų
higienai
ne
visada
tinkamos.
Todėl
šiltuoju
metų
laikotarpiu
padaugėja
per
maistą
plintančių
ligų
atvejų
bei
protrūkių.
Nacionalinio
visuomenės
sveikatos
centro
(NVSC)
specialistai
teikia
rekomendacijas,
kaip
saugiai
laikyti
ir
ruošti
maistą.


Svarbiausia

rankų
higiena

Ant
neplautų
rankų
gali
būti
įvairiausių
užkrečiamųjų
ligų
sukėlėjų
(bakterijų,
virusių,
kirmėlių
kiaušinėlių).
Jeigu
į
žmogaus
organizmą
patenka
ligų
sukėlėjų,
žmogus
gali
susirgti.
Dažniausiai
užsikrečiama
virusinėmis
žarnyno
infekcinėmis
ligomis,
kaip
rotavirusinė
infekcija,
norovirusinė
infekcija.
Užtenka
nedidelio
kiekio
šių
ligų
sukėlėjų,
kad
žmogus
pajustų
ligos
simptomus.
Liga
gali
pasireikšti
pykinimu,
vėmimu,
viduriavimu,
karščiavimu,
pilvo
ir
galvos
skausmais.

Primename,
kad
būtina
nusiplauti
rankas
prieš
maisto
gaminimą
ir
valgį.
Taip
pat
nepamirškite
nusiplauti
rankų
po
žalios
mėsos
tvarkymo
ar
sąlyčio
su
žaliais
kiaušiniais,
taip
pat
po
kontakto
su
naminiais
gyvūnais,
po
pakalbio
telefonu
ar
pasinaudojus
tualetu.
Gamtoje,
kai
nėra
sąlygų
nusiplauti
rankas
tekančiu
vandeniu
su
muilu,
naudokite
specialias
rankų
dezinfekavimo
priemones
arba
spiritines
servetėles.


NVSC
specialistai
primena
svarbiausias
saugaus
maisto
laikymo
ir
ruošimo
taisykles:

  • Perkant
    pagamintus
    patiekalus
    svarbu
    atsižvelgti
    į
    gamintojo
    pateiktą
    informaciją
    apie
    jo
    laikymo,
    vartojimo
    sąlygas,
    tinkamumo
    vartoti
    trukmę.
  • Nenaudokite
    pakartotinai
    vienkartinio
    naudojimo
    plastikinių
    maišelių
    maistui
    laikyti.
  • Maistui
    vartokite
    tik
    labai
    gerai
    išvirtus
    ar
    iškeptus
    mėsos,
    ypatingai
    vištienos
    produktus.
    Nevalgykite
    kepsnių,

    kurių
    bėga
    rausvas
    skystis.
  • Nepalikite
    paruošto
    maisto
    kambario
    temperatūroje
    ilgiau
    nei
    vieną
    valandą.
    Nesuvalgytą
    ar

    anksto
    paruoštą
    maistą
    reikia
    laikyti
    šaltai,
    karštus
    patiekalus
    iki
    pateikimo
    laikykite
    ne
    žemesnės
    kaip
    60
    °C
    temperatūros.
  • Nelaikykite
    maisto
    ilgai,
    net
    šaldytuve.
    Jeigu
    jis
    užsiguli
    ilgiau,
    prieš
    vartojimą
    pakaitinkite.
  • Vartokite
    kietai
    išvirtus
    ar
    gerai
    iškeptus
    kiaušinius.
  • Venkite
    kryžminio
    maisto
    užteršimo,
    t.
    y.
    gyvūninį
    maistą
    laikykite
    atskirai
    nuo
    kito
    maisto.
    Maistą
    reikia
    gamint
    ir
    laikyti
    taip,
    kad
    mikroorganizmai,
    esantys
    žaliuose
    produktuose,
    nepatektų
    į
    jau
    paruoštą
    maistą,
    kuris
    bus
    vartojamas
    be
    papildomo
    terminio
    apdorojimo.
  • Užšaldytą
    maistą
    atitirpinkite
    šaldytuve,
    ne
    kambario
    temperatūroje.
  • Kruopščiai
    nuplaukite
    vaisius
    ir
    daržoves.
    Neplaukite
    vaisių
    ir
    daržovių
    ežero
    ar
    upės
    vandenyje.
    Juos
    gamtoje
    galite
    plauti
    atsivežtu
    fasuotu
    ar
    mineraliniu
    vandeniu.
  • Nevartokite
    nepasterizuoto
    arba
    nevirinto
    pieno
    ir
    jo
    produktų.
  • Iškylaudami
    gamtoje
    venkite
    greitai
    gendančių
    maisto
    produktų:
    pieno,
    mėsos,
    žuvies,
    kulinarijos
    gaminių,
    daržovių
    mišrainių
    su
    majonezu,
    tortų.

Atkreipiame
dėmesį,
kad
vasara

vaikų
poilsio
stovyklų
metas,
kuriose
gaminant
ar
tiekiant
maistą
taip
pat
taikomi
maisto
saugos
reikalavimai.
Plačiau
apie
tai
skaitykite Valstybinės
maisto
ir
veterinarijos
tarnybos
interneto
svetainėje.


Nacionalinio
visuomenės
sveikatos
centro
informacija

Jums gali patikti

Komentarai

Comments are closed.

Dagiau iš temos: Sveikata